AFP or licensors

Australische kardinaal, de nummer drie van het Vaticaan, schuldig bevonden aan kindermisbruik

De Australische kardinaal George Pell, de nummer drie van het Vaticaan, is schuldig bevonden aan kindermisbruik. Dat maakte een rechtbank in Melbourne dinsdag bekend. 

Pell is daarmee de hoogste verantwoordelijke van de Rooms-Katholieke Kerk die veroordeeld is in een zaak van kindermisbruik. De 77-jarige kardinaal is schuldig bevonden aan seksuele agressie en 4 andere zedenmisdrijven tegen 2 koorjongens, die op het moment van de feiten niet ouder waren dan 13 jaar. De feiten werden gepleegd in de sacristie van de Saint Patrick's Cathedral in Melbourne in de jaren 90.

Pell had de beschuldigingen eerst ontkend. De jury kon niet tot een beslissing komen tijdens het eerste proces in september. Op een nieuw proces op 11 december werd hij wel schuldig verklaard. Maar de rechtbank van Melbourne beval een publicatieverbod, waarbij alle media verboden werd om over de zaak te publiceren.

De straf moet nog bepaald worden

Doel was om de jury te beschermen tijdens een tweede proces waarin kardinaal Pell aanvankelijk ook moest berecht worden voor andere vermoedelijke feiten. Maar het parket besliste om af te zien van die tweede reeks van vervolgingen. Als gevolg daarvan verviel de verplichte black-out van Australische media over de eerste zaak en konden ze berichten over het vonnis.

De strafmaat voor Pell ligt nog niet vast. Een nieuwe rechtbankzitting vindt woensdag plaats. De advocaten gaven al aan in beroep te willen gaan.

George Pell, die tijdelijk zijn functies neerlegde in het Vaticaan om zich te verdedigen, blijft op papier aan het hoofd staan van het Secretariaat voor de Economie van de Romeinse Curie. In die hoedanigheid is hij de nummer drie van het Vaticaan.

Het Vaticaan reageert

Het Vaticaan heeft intussen gereageerd op het vonnis. Volgens de woordvoerder is de veroordeling "pijnlijk" voor velen, maar heeft de kardinaal zelf verklaard dat hij onschuldig is, en heeft hij het recht om zich te verdedigen tot het einde van het juridisch proces.

De paus heeft ook bevestigd dat Pell voorlopig geen mis mag voordragen en geen contact mag hebben met minderjarigen. Het Vaticaan heeft ook zijn respect geuit voor de Australische rechtbank. Dat had ook de Australische bisschoppenconferentie al laten weten, die ook zegt dat ze net als velen geschokt zijn door de uitspraak. 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen