"Bijna brexit" in Londen: Toeristen kunnen niet meer volgen, of juist wel? "De enige zekerheid is de onzekerheid"

Over een maand zouden de Britten uit de Europese Unie moeten stappen zoals gepland. Maar de politieke onzekerheid maakt velen bang voor het doemscenario: een brexit zonder akkoord. Onze ploegen trekken deze week door het Verenigd Koninkrijk van zuidoost naar noordwest om de vinger aan de pols te houden. In de Londense politiek worden dezer dagen zoveel U-bochten gemaakt dat de toeristen het allemaal niet meer kunnen volgen. Zij willen gewoon in alle rust blijven komen. 

Het weer blijft fantastisch, met opnieuw een recordtemperatuur, ook in Londen. In de gezellige Borough Market ten zuiden van de Theems genieten honderden mensen van een lunch in het zonnetje, toeristen in T-shirt nemen selfies voor de Big Ben. Die staat nog altijd in de stellingen, alleen het grote uurwerk is zichtbaar. Het telt almaar verder af naar 29 maart. 

Maar ook de Britse politiek raakt oververhit, een maand voor de brexit. Premier May laat plots een onverwachte opening voor uitstel en oppositieleider Corbyn zegt voor het eerst dat hij een tweede referendum zal steunen als zijn eigen plan niet wordt aanvaard.  Of wordt het dan toch een vertrek zonder akkoord, als elke politicus voet bij stuk houdt?

(lees voort onder foto)

Belgen blijven welgekomen gasten

De Belgen gaan graag en vaak naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens VisitBritain, de overheidsdienst voor toerisme, staan we nog net in de top tien. Jaarlijks komen meer dan één miljoen Belgen naar Londen en andere trekpleisters en geven ze samen 440 miljoen euro uit aan hun reis.

"De Britse en de Europese overheden doen er alles aan om het de Europese toeristen hier gemakkelijk te blijven maken", zegt directeur Europa Robin Johnson van VisitBritain. "We proberen de oversteek zo soepel mogelijk te houden en Europese toeristen mogen blijven reizen met hun identiteitskaart zonder visum." Als er een uitstap komt zonder akkoord, dan verwacht hij wel een paar praktische beslommeringen, maar hij wil duidelijk de Europese toeristen niet afschrikken. Zij zijn voor het Verenigd Koninkrijk een te belangrijke bron van inkomsten.

De veerboten zullen blijven varen en de vliegtuigen zullen blijven vliegen, zelfs in een noodscenario zonder akkoord.
Robin Johnson, Directeur Europa, VisitBritain

Komen de Britten nog naar ons?

De Britten komen bij ons graag rondlopen op de oorlogskerkhoven in de Westhoek en vinden een boottocht op de Brugse reien "lovely". Volgens ABTA (Association of British Travel Agents), de belangenvereniging van Britse reisbureaus, gaan er jaarlijks anderhalf miljoen Britten naar België. Ons land staat ook op de zevende plaats bij zakenreizigers. Voor elke euro die Belgen in het Verenigd Koninkrijk uitgeven, geven Britse reizigers er één uit in België. 

Net als VisitBritain moet ABTA dagelijks haar website voor reisbureaus en reizigers aanpassen aan de politieke ontwikkelingen. "We krijgen wel eens ongeruste klanten aan de lijn", zegt hoofd media Emma Brennan van ABTA. "Maar gelukkig krijgen we van de overheid signalen dat de vluchten en overtochten wellicht gewoon kunnen doorgaan."

ABTA registreert al een tijdje meer reizen naar landen buiten de eurozone, zoals Bulgarije, Turkije en Egypte, omdat het Britse pond laag staat ten opzichte van de euro. "De Britten zullen zich ook moeten aanpassen na de brexit, maar we verwachten niet dat ze nu massaal België en Europa zullen vermijden."

(lees voort onder de video)

Door het zwakke pond zien we nu al dat de Britten kiezen voor minder en langere vakanties naar België en Europa. Maar ze zullen zeker blijven gaan. 

Emma Brennan, hoofd media ABTA
Videospeler inladen...

"De Britten weten het zelf niet meer"

Bij valavond lopen honderden toeristen over Westminster Bridge. Sommigen hebben de laatste politieke ontwikkelingen niet gevolgd of zijn niet eens op de hoogte van de nakende uitstap. "Ha zo, gaan de Britten ons verlaten op 29 maart", zegt een Finse moeder.  Een groep Spanjaarden pleit vurig voor samenwerking. "We moeten blijven hopen dat de Britten hun redelijkheid terug krijgen en beseffen dat solidariteit de enige oplossing is", vindt Tamara Mata, een leerkracht geschiedenis en aardrijkskunde uit Málaga. (zie foto).

Tussen alle talen door horen we ook Nederlands praten. De Nederlander Ruben Baumgarten uit Amersfoort denkt dat de Britten zelf niet weten waar ze nu naartoe willen. "Ik vind het een vreemd gevoel dat ze ons binnenkort zouden verlaten, maar het kan nog alle kanten uit. Er is maar één zekerheid: de onzekerheid. " 

Beluister hier de reportage van Katrien Vanderschoot in "De ochtend":

Meest gelezen