Foto Bas De Wilde

"Een drama, maar alles komt terug": brand vernielt gloednieuw zwembadcomplex in Kortrijk 

Er heeft dinsdagnacht een hevige brand gewoed in het gloednieuwe zwembad van Kortrijk. Normaal zou het later deze week opengaan voor het grote publiek. Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) had nog gehoopt op een gedeeltelijke opening komend weekend, maar dat zit er niet in omdat de schade aanzienlijk is. Niemand raakte gewond. 

Bij de brandweerzone Fluvia liep rond 23 uur gisteravond een melding binnen voor een explosie. Even later vatte de toren met glijbanen van het zwembadcomplex op het Nelson Mandelaplein vuur.

De brandweer kwam massaal ter plaatse met verschillende ladderwagens en er werd een tankwagencircuit ingesteld voor de aanvoer van water. De politie stelde een veiligheidszone in en het treinverkeer, dat vlak langs het Nelson Mandelaplein loopt, werd tijdelijk stilgelegd. Na anderhalf uur was de brand onder controle.

Videospeler inladen...

Op sociale media circuleerden al snel beelden van de brand: 

Er was gelukkig niemand meer aanwezig in het zwembad

"Er was gelukkig niemand meer aanwezig in het zwembad", zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "De brandweer heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat de brand zou overslaan op het sportzwembad. Maar het complex zou dit weekend officieel geopend worden, dus dit is natuurlijk heel erg voor Kortrijk."

Van Quickenborne zag hoe de hulpdiensten samenwerkten: "Het was zeer goed gecoördineerd, op geen enkel ogenblik hebben we het gemeentelijk rampenplan moeten afkondigen, het treinverkeer is wel even stilgelegd geweest. Er zijn roetdeeltjes verspreid, dus raden we mensen aan om groenten en fruit goed te wassen. Sowieso gaan we met de stadsdiensten nog op pad om alles te inspecteren. Maar er zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen."

(lees verder onder de foto)

Het zwembadcomplex op Kortrijk Weide zou vrijdag de deuren openen voor het grote publiek. De zwembadengroep Lago investeerde meer dan 33 miljoen euro in het nieuwe zwembad, dat mikt op ruim 200.000 bezoekers per jaar. Het omvat een olympisch bad, vijf glijbanen en een wildwaterbaan van 160 meter, de grootste van ons land.

Het parket heeft een deskundige aangesteld om de oorzaak van de brand te onderzoeken. Later vandaag geeft de stad een persconferentie met meer uitleg.

(lees verder onder de foto)

Is de explosie de oorzaak?

"Het is een drama. Zo vlak voor de opening. Er zou een receptie zijn voor 600 mensen, dat zal niet meer doorgaan, zeker?", klonk het bij een ooggetuige. Bij een andere toeschouwer viel op hoe intens en hoog de vlammen waren: "Het bleef maar duren, het was spectaculair en heel intens. En wat is er fout gelopen? Iets met gas? Elektriciteit? Afwachten."

Majoor Chris Deryckere van de Kortrijkse brandweer vreesde even dat heel het gebouw in brand zou staan, maar dat gebeurde niet: "De grote vrees was dat de middelste zwembadtoren zou bezwijken, dan kon het erger zijn, maar het zag er allemaal spectaculairder uit dan het was. Maar de toren is van beton en dat is goed gebleken. Zo zijn er delen gevrijwaard. Wij gaan ervan uit dat een explosie de oorzaak van de brand is, maar dat moet onderzoek nu uitwijzen."

"De glijbanen komen terug, maar dat zal niet direct zijn. Die worden in het buitenland gemaakt"

Tom Hillewaere, operationeel directeur

Tom Hillewaere, de operationeel directeur van het zwembad, kijkt vooruit: "We moeten eerst en vooral de stabiliteit onderzoeken vooraleer we alles opnieuw aanpakken. Jammer allemaal, want een eerste testmoment vorige week was goed geweest, een tweede testmoment dat deze week gepland was, zal nu niet meer lukken."

"We gaan toch proberen zo snel mogelijk van start te gaan met het zwembad. Misschien kunnen we een deel van het zwembad al openstellen, maar het is nog te vroeg om daar al over te beslissen. Het lijkt allemaal nog mee te vallen, er kon véél meer schade zijn."

En de glijbanen, het absolute pronkstuk, komen die terug? "Daar gaan we van uit. Maar dat zal niet voor direct zijn. De glijbanen worden in het buitenland gemaakt en de productie en levering duurt al snel enkele maanden", zegt directeur Hillewaere.

(Bekijk hier enkele foto's)

Meest gelezen