AFP or licensors

Nigeriaanse president Buhari is herverkozen, oppositie spreekt van fraude

In Nigeria is huidig president Muhammadu Buhari uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen. Dat heeft de kiescommissie bekendgemaakt. Eerder vanavond riep de grootste oppositiepartij van het land op om de bekendmaking van de resultaten stop te zetten. Volgens de People's Democratic Party (PDP) zijn de resultaten van de verkiezingen "onjuist" en "onaanvaardbaar". Ze beweert ook dat de verkiezingen werden “gemanipuleerd”. 

De kiescommissie heeft ondertussen bekendgemaakt dat de huidige president Buhari van de All Progressives Congress-partij (APC) de verkiezingen gewonnen heeft. Zijn uitdager Atiku Abubakar van de PDP kon hem bij tussentijdse uitslagen al niet meer inhalen volgens de kiescommissie. 

De PDP betwist de verkiezingsresultaten, maar levert geen bewijs. De oppositiepartij beweert onder meer dat de data van de kaartlezers, die gebruikt werden om de kiezers te identificeren, werden gemanipuleerd. De partij wil dat de kiescommissie alle informatie over de kiezers zelf bekendmaakt. En ze eisen nieuwe verkiezingen in vier deelstaten, namelijk Yobe, Zamfara, Nasarawa en Borno. 

AFP or licensors

"Klaar om overwinning te vieren"

Een woordvoerder van huidig president Buhari had de overwinning al opgeëist na de tussentijdse resultaten. "De president mag zich opmaken voor een tweede ambtstermijn en zijn aanhangers mogen zich klaarmaken om de overwinning te vieren", zei hij nog. Andere medewerkers van het huidig bestuur lieten weten dat "Abubakar zijn nederlaag eervol zou moeten aanvaarden". 

"Geen fraude"

De EU, de VS en de Afrikaanse Unie hebben hun bezorgdheid al geuit over het uitstel en de logistieke problemen bij de verkiezingen, maar de onafhankelijke waarnemers spraken niet over fraude. 

Afgelopen weekend konden de Nigerianen een nieuwe president kiezen. Meer dan 80 miljoen mensen hadden zich geregistreerd. 

AFP or licensors

Meest gelezen