Kommersant.ru

Dochter van Poetins woordvoerder loopt stage in het Europees Parlement

De dochter van Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, loopt stage in het Europees Parlement. Elizaveta Peskova is in dienst van de Franse, rechtse politicus Aymeric Chauprade. Die heeft gezegd dat alle procedures voor haar contract zijn nageleefd en dat Peskova geen toegang heeft tot gevoelige informatie. De politicus noemt de zaak ook een schandaal dat gecreëerd is door "russofobe" Europarlementsleden. 

De 21-jarige Elizaveta Peskova werkt voor Aymeric Chauprade, een Franse  politicus, die in de eurosceptische fractie EFDD (Europa van Vrijheid en Directe Democratie) zit. Tot 2015 was hij lid van het uiterst-rechtse Front National van Marine Le Pen.

In 2014 was Chauprade een van de internationale waarnemers bij het omstreden referendum op de Krim, dat leidde tot de annexatie van het schiereiland door Rusland. Dat referendum omschreef hij toen als "democratische keuze" waar hij geen graten in zag.

Volgens het boekje

Peskova studeert rechten en internationale relaties in Frankrijk. "Haar contract is tot tweemaal toe goedgekeurd door het Europees Parlement, er is geen sprake van geheimhouding. Alle procedures zijn nageleefd", zegt Chauprade.

Enkele Europarlementsleden uit de Baltische staten hebben laten weten dat ze niet op de hoogte waren dat Peskova in dienst was als stagiaire, en dat ze niet te spreken zijn over haar aanwezigheid. 

Ze is in de eerste plaats een studente. Ze is een goede stagiaire, ik ben tevreden over haar

Aymeric Chauprade, Europarlementslid voor EFDD

Chauprade benadrukt ook dat Peskova geen toegang heeft tot confidentiële informatie, en dat ze niets te maken heeft met de EU-Rusland-commissie, waar hij zelf deel van uitmaakt. "Ze is in de eerste plaats een studente, ze is een goede stagiaire, ik ben tevreden over haar", zei Chauprade. 

Het Europarlementslid maakt zich ook sterk dat de hele zaak is opgeblazen door "russofobe" collega's, die er een schandaal van willen maken. Dat vindt Chauprade spijtig.

(Elizaveta Peskova met haar vader Dmitri Peskov op een Instagrampost van 3 augustus 2018)

Dmitri Peskov, sinds 2012 de woordvoerder van Poetin en vader van de stagiaire, wilde geen commentaar geven. Hij zei dat dit gaat over een gewone studente en een gewone stage, en dat de zaak niets te maken heeft met zijn werk.

Meest gelezen