Videospeler inladen...

Classics Restored Festival brengt filmklassiekers weer op groot scherm

Van 8 tot en met 10 maart loopt in Gent en Kortrijk het Classics Restored Festival. Je kan er films uit de vorige eeuw bekijken, die met behulp van de nieuwste digitale technieken gerestaureerd werden.  Wij selecteerden uit het aanbod drie titels die u niet mag missen.

Tijdens de eerste editie van het Classics Restored Festival brengt Cinea (de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur) grootse films uit de twintigste eeuw terug op het witte doek.  Op 8, 9 en 10 maart kan je in KASKcinema in Gent terecht voor een waaier aan gerestaureerde toptitels. Er is niet enkel aandacht voor klassiekers uit de hoogdagen van Hollywood ("Some Like It Hot") en de Europese arthouse ("Ladri di biciclette"), maar ook voor de wereldcinema ("Pixote" uit Brazilië, "Touki Bouki" uit Senegal). Op zondag 10 maart is Kunstencentrum BUDA in Kortrijk aan de beurt, daar wordt een gelijkaardig programma vertoond.

Uit dat mooie aanbod selecteerden we drie ultieme klassiekers.

(lees verder onde de banner)

Classics Restored Festival

"Detour": openingsfilm uit de oorlogstijd

Deze misdaadprent van Edgar G. Ulmer uit 1945 is een typische film noir, een in de jaren '40 populair thrillergenre in Hollywood. Ulmer had naar verluidt slechts zes opnamedagen en een beperkt budget van 100.000 dollar. Daarom kon hij geen perfecte montage afleveren. Net om die reden wordt "Detour" nu als een heel bijzondere klassieker beschouwd.

"Detour" was decennia lang enkel beschikbaar op een versleten print. Nu, bijna 75 jaar na datum, is de film in originele glorie te zien. Daarvoor werd een nitraatkopie uit CINEMATEK (het Koninklijk Belgisch Filmarchief) gebruikt, de restauratie gebeurde door het Academy Film Archive (archiefafdeling van Academy of Motion Picture Arts and Sciences) en de The Film Foundation (de stichting van Martin Scorsese die zich inzet voor bewaring en restauratie van film).

Na de eerste voorstelling vorige maand in New York gaat deze restauratie van "Detour" vrijdagavond in Gent in Europese première.

(lees verder onder de trailer van "Detour")

"Ladri di biciclette": belangrijke Europese film

Vittorio De Sica verfilmde in 1948 deze onsterfelijke klassieker, over een vader en zoon die in het na-oorlogse Rome naar een gestolen fiets op zoek gaan. Eén van de centrale thema's is een onzekere toekomst, die, ondanks tegenslag, moet en zal komen. 

"Ladri di biciclette" is één van de beroemdste voorbeelden van het Italiaans neorealisme. De restauratie kwam in 2018 tot stand door filmstudio MGM en The Criterion Collection (distributiebedrijf van klassieke en arthouse-cinema), op basis van het originele 35mm cameranegatief.

(lees verder onder de trailer van "Ladri di biciclette")

"Some like it hot": beste komedie aller tijden

De travestietenprent uit 1959, met Marilyn Monroe in een van haar meest iconische rollen, werd door het American Film Institute uitgeroepen tot de beste filmkomedie aller tijden. Jack Lemmon en Tony Curtis spelen twee muzikanten die onderduiken in een damesorkest.  Vertrekkend vanuit een noir-achtige set-up speelt regisseur Billy Wilder op hilarische wijze met genderpatronen.

De klassieker won drie Golden Globes (beste musical-komedie, acteur voor Lemmon en actrice voor Monroe). Ook hier kwam de restauratie tot stand in 2018 door MGM en The Criterion Collection op basis van het originele 35mm cameranegatief.

(lees verder onder de trailer van "Some like it hot")

Het Classics Restored Festival loopt op 8, 9 en 10 maart in KASKcinema in Gent en op 10 maart in Kunstencentrum BUDA in Kortrijk.

Meest gelezen