(C) Aurore Belot

57 banen bedreigd bij FNAC

De Belgische FNAC-vestigingen worden drastisch geherstructureerd,  57 werknemers riskeren ontslag. Dat is meegedeeld op een bijzondere ondernemingsraad.  De arbeidsvoorwaarden en werkuren worden gewijzigd en er wordt van de medewerkers meer flexibiliteit en polyvalentie verwacht. De winkels zullen het voortaan met minder personeel moeten doen.  In België zijn er 11 FNAC-vestigingen, verspreid over Vlaanderen, Wallonië en Brussel.  Er werken iets meer dan 450 medewerkers.  

Nochtans zag de toekomst er in 2016 nog stralend uit. Elektroketens FNAC en Vandenborre verklaarden toen samen de oorlog aan de buitenlandse e-commerce-giganten Coolblue, Bol.com en Amazon. De opzet was om die klanten terug te winnen. Om dat mogelijk te maken bouwde het Franse moederbedrijf Fnac Darty in Willebroek een gigantisch magazijn. De e-commerce-pakjes zouden op die manier sneller kunnen worden thuisgeleverd, de ambitie was dat naast kleine elektro-merchandise, ook tv's, wasmachines en koelkasten al de dag na de bestelling thuis zouden worden geleverd.  Voor Vandenborre betekende de ommezwaai een flinke stap voorwaarts.  

Digitale trein gemist

Maar bij de FNAC-vestigingen, de fysieke winkels, ging de omzet al een poos achteruit. "FNAC is te laat op de digitale trein gestapt, vrees ik", zegt LBC-afgevaardigde Christel Vandamme:  "De FNAC heeft geen aantrekkingskracht meer. Fototoestellen worden nauwelijks nog verkocht. We kunnen wel smartphones verkopen, maar na 6 maanden zijn die, naast de lage winstmarges, helaas alweer verouderd. Daarom kunnen we ook geen grote winkelstock van smartphones aanleggen, want het  risico dat we er mee blijven zitten is reëel . Ook de boekenverkoop biedt geen perspectief. Door de vaste boekenprijs ligt de opbrengst erg laag.  De verkoop van cd's en dvd's is al lang een aflopend verhaal. De concerttickets kunnen ons evenmin redden, die worden online gekocht. De directie wil nu dat we veel meer doen met veel minder mensen, maar hoe dan ook, alle 11 vestigingen blijven open. "  

Meest gelezen