© MORREC

IJssculptuur vol sigarettenpeuken in Antwerpen tegen zwerfvuil en sluikstorten

Sinds deze ochtend staat er een ijssculptuur op het Astridplein, aan het Antwerpse Centraal Station. Het is een ijsbeer gevuld met sigarettenpeuken. En de ijsbeer heeft een boodschap: zwerfvuil en sluikstorten in Vlaanderen tegengaan.

3 biljoen peuken

Sigarettenpeuken zijn veel vervuilender dan vaak wordt gedacht. Die boodschap wil Mooimakers, het initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten in Vlaanderen, nog eens extra onder de aandacht brengen. Daarom plaatsten ze een ijssculptuur van een ijsbeer vol sigarettenpeuken op het Astridplein.

Jaarlijks worden wereldwijd zo’n 3 biljoen peuken weggegooid. Dat is slecht nieuws voor het milieu, want het duurt vijftien jaar voor ze vergaan en zelfs dan blijven er giftige stoffen achter. Stoffen die dodelijk zijn voor dieren. In 2018 visten wetenschappers 2,5 miljoen peuken uit de oceaan. Er kwamen zelfs sigarettenpeuken op de Noordpool terecht.

Meest gelezen