Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

India bombardeert terreurkamp in Pakistan

India heeft met gevechtsvliegtuigen bombardementen uitgevoerd boven Pakistan. Volgens India viseerden ze Pakistaanse terreurkampen. Pakistan bevestigt dat Indiase vliegtuigen het luchtruim geschonden hebben ter hoogte van Kashmir, maar zegt dat er geen doden of gewonden zijn gevallen. Volgens India ging het om een "preventieve aanval".

Volgens Indiase media hebben twaalf Mirage gevechtsvliegtuigen zo'n 1.000 kilo aan bommen gedropt op trainingskampen van terroristen. De kampen zouden volledig zijn verwoest.

AFP or licensors

Pakistan bevestigt de bombardementen maar voegt eraan toe dat er niemand is omgekomen. Pakistaanse gevechtsvliegtuigen zijn opgestegen om de Indiase toestellen te onderscheppen, maar die maakten rechtsomkeer richting India. Op de terugweg hebben de Indiase toestellen nog bommen gedropt boven onbewoond gebied, zegt een woordvoerder van het Pakistaanse leger.

Pakistan en India: buren mét kernwapens

De spanningen tussen beide rivalen loopt weer op. Aanleiding is een aanslag in het Indiase deel van Kashmir eerder deze maand. Daarbij kwamen 40 Indiase soldaten om. Volgens India zit Pakistan achter de aanslag.

India en Pakistan maken alle twee aanspraak op Kashmir. Het omstreden bergachtige gebied is nu gedeeltelijk in handen van elk van de landen. India en Pakistan hebben een lange traditie van grensconflicten waarbij af en toe gevochten wordt. Het is uitzonderlijk dat daarbij gevechtsvliegtuigen worden ingezet, omdat er een kans is op een snelle escalatie. Zowel India als Pakistan beschikken over kernwapens.

Meest gelezen