Javad Zarif (M) samen met Didier Reynders (R)

Iraanse minister van Buitenlandse Zaken geeft onverwachts ontslag

In Iran is de minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif onverwachts opgestapt. Hij was de rechterhand van de Iraanse president Hassan Rohani. Zarif onderhandelde met de internationale gemeenschap over het atoomprogramma. Zijn vertrek is een slag voor president Rohani, die zelf onder vuur ligt van de machtige Revolutionaire Garde in Iran. De president heeft intussen het ontslag van Zarif dan ook geweigerd.

In Iran is een machtsstrijd bezig tussen de hardliners van de machtige Revolutionaire Garde en president Rohani en zijn regering. De hardliners vinden dat president Rohani zich te zacht opstelt tegenover de VS en het Westen. Bovendien heeft die "zachte houding" Iran niets opgeleverd, zeggen ze. De VS heeft weer strengere sancties ingesteld waardoor de economie het erg slecht doet. De voorbije maanden zijn er geregeld spontane opstanden en stakingen in Iran.

Minister van Buitenlandse Zaken Zarif (L) en president Hassan Rowani (R)
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Als president Trump een regimewissel wil in Iran, zou die er wel eens helemaal anders kunnen gaan uitzien dan verwacht

Maar niet iedereen is het eens met de confrontatie die de hardliners willen. Het Iraanse parlement steunt Javad Zarif en het kabinet van de president heeft bevestigd dat het staatshoofd het ontslag niet zal aanvaarden. Hij weet dat als Zarif vertrekt, alle pijlen vanaf dan op hem gericht zullen zijn.

Opperleider Kamenei (L) met Generaal Soleimani (R)

Mogelijk spelen ook de presidentsverkiezingen van 2021 al een rol in de huidige strijd. Qasem Soleimani, de generaal van de Revolutie Garde, is graag gezien bij de Iraanse opperleider Khamenei. Hij is ook de architect van de succesvolle inzet van Iraanse eenheden in Syrië en Irak. Mogelijk zijn dit de openingszetten voor zijn gooi naar het presidentschap in Iran.

De Amerikaanse president Trump is met strengere sancties uit op een regimewissel in Iran. Die regimewissel zou er met een Soleimani wel eens helemaal anders kunnen uitzien dan verhoopt in Washington.

Meest gelezen