Videospeler inladen...

Maggie De Block (Open VLD): "Alles in proportionaliteit bekijken, maar alleszins positief dat er een sociaal akkoord is"

Voor minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) vormt de in het loonakkoord afgesproken SWT-regeling geen breekpunt. Net als premier Charles Michel (MR) is ze positief over het feit dat de sociale partners een loonakkoord hebben bereikt. Na overleg tussen de sociale partners en de regeringstop lijken de Vlaamse liberalen hun felle kritiek op de versoepeling van de SWT-regels weer in te slikken. 

"Het feit dat er een akkoord bereikt is, is positief nieuws", luidde de eerste reactie van Michel vanmorgen. "Wat belangrijk is voor de regering, is de sociale rust, maar ook de economische ontwikkeling en meer koopkracht voor de mensen die werken."

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) zit op dezelfde lijn nadat ze de sociale partners heeft gehoord. Ook de versoepeling van de SWT-regels kan ze aanvaarden. "We moeten alles in zijn proportionaliteit bezien", aldus De Block. "Dit is natuurlijk niet wat we hadden gehoopt, maar het gaat over een 200-tal personen", relativeert ze. "We moeten alles in zijn globaliteit bekijken, maar het is alleszins positief dat er een sociaal akkoord is."  

Bekijk hieronder de reactie van premier Michel vanmorgen en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Vanmorgen was Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten nochtans erg kritisch op Twitter. Ze had ernstige bedenkingen bij de versoepeling van de regels voor SWT. "Niet de afspraak", klonk het. In "De ochtend" noemde Kamerlid Egbert Lachaert de regeling "bijna te kwader trouw tegen een parlementaire meerderheid die de arbeidsmarkt probeert te hervormen." 

(Lees voort onder de tweets.)

Ook Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD) was fel: "Dat punt van het akkoord vinden wij niet aanvaardbaar", klonk het. 

Binnen de regering was een afspraak gemaakt om de leeftijd voor SWT in 2019 op 59 vast te leggen, wat in 2020 dan 60 zou worden. De sociale partners hebben alles één jaar verder opgeschoven in de tijd: 59 in 2020 en 60 vanaf begin 2021. (Klik hier voor alle details). Het overleg met de sociale partners vanmiddag heeft de gemoederen blijkbaar bedaard. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) hoopt nu dat de achterban van de vakbonden het akkoord goedkeurt. 

Gemor bij de N-VA

Oud-staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) haalt uit naar werkgeversorganisatie VBO. "Er is een krapte op de arbeidsmarkt, wat VBO terecht telkens weer aankaart. En toch gaan ze akkoord met allerlei maatregelen die het langer aan de slag houden van werknemers enorm bemoeilijkt. Men wil de belastingbetaler gebruiken als derde betaler om ouder personeel af te danken in plaats van hen met opleidingen en aangepaste omstandigheden langer aan de slag te houden. Dat tart alle verbeelding."

Ook Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) is niet enthousiast over de nieuwe SWT-voorstellen. "Vlaanderen is hier niet aan zet, maar mijn boodschap is dat dit een verkeerd signaal is. Op een moment van krapte op de arbeidsmarkt zeg je niet tegen mensen die 58 zijn dat ze niet meer welkom zijn op de arbeidsmarkt."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het debat met Hendrik Bogaert (CD&V) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen