Nog een maand tot brexit: wat betekent dat voor uw reisplannen naar het Verenigd Koninkrijk? En voor uw portemonnee?

Op 29 maart stappen de Britten normaal gesproken uit de Europese Unie. Er bestaat heel veel onduidelijkheid over hoe dat precies zal verlopen. Wat betekent de brexit voor uw eventuele reisplannen naar het Verenigd Koninkrijk en uw portemonnee? Klik op een vraag om het antwoord te lezen. Bij elke vraag staan twee scenario’s: met of zonder deal met Europa.

Klik op de vraag om het antwoord te kennen.

Heb ik een paspoort of een visum nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen?

DEAL

Voorlopig niet

Als de deal die op tafel ligt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk toch nog door het Britse parlement wordt goedgekeurd, kun je tot 31 december 2025 met je Belgische identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Daarna kan de Britse regering beslissen dat te verlengen of om een paspoort vragen.

Een visum komt er normaal gezien niet. Europa heeft het daarvoor op een akkoordje gegooid met Londen. Zolang Groot-Brittannië geen visum vraagt aan EU-burgers, kunnen Britten zonder visum de Europese Unie in.

NO DEAL

Nog niet

Nu kun je met je Belgische identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Dat zal minstens tot 31 december 2020 zo blijven. De Britse regering heeft laten weten dat ook bij een no deal tot die datum niets verandert. Pas vanaf 2021 is een paspoort vereist. Wie van plan is langer dan drie maanden in het land te verblijven, zal een speciaal verblijfsdocument moeten aanvragen.

Een visum is ook na 2020 niet nodig. Europa heeft het daarvoor op een akkoordje gegooid met Londen. Zolang Groot-Brittannië geen visum vraagt aan EU-burgers, kunnen Britten zonder visum de Europese Unie in.

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig in het Verenigd Koninkrijk?

DEAL

Nee

Wie van plan is om met een (huur)wagen te rijden in het Verenigd Koninkrijk, heeft geen internationaal rijbewijs nodig. Een Belgisch (of ander Europees) rijbewijs is zeker tot eind 2020 voldoende.

NO DEAL

Nee

Wie van plan is om met een (huur)wagen te rijden in het Verenigd Koninkrijk, heeft geen internationaal rijbewijs nodig. Een Belgisch (of ander Europees) rijbewijs is ook bij een no deal voldoende. Het blijft wel afwachten of dat ook in de toekomst zo blijft.

Kan ik nog altijd werken en studeren in het Verenigd Koninkrijk?

DEAL

Ja

Ook na de brexit zal het nog altijd mogelijk zijn om te werken en te studeren in het Verenigd Koninkrijk. Als je van plan bent er langere tijd te blijven, moet je een verblijfsdocument aanvragen. Als je tegen 31 december 2025 vijf jaar in het land verblijft, kan je bovendien een permanente verblijfsvergunning aanvragen.

NO DEAL

Ja

Ook na een no-deal brexit zal het nog altijd mogelijk zijn om te werken en te studeren in het Verenigd Koninkrijk. Als je langer dan 3 maanden in het land verblijft, moet je wel een speciaal verblijfsdocument aanvragen. Tot en met 2020 zou er alvast op studiegebied weinig veranderen en zijn bijvoorbeeld Erasmus-uitwisselingen nog mogelijk.

Kan mijn huisdier nog mee op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk?

DEAL

Normaal wel, maar nog onzekerheden

Normaal blijven tot eind 2020 de huidige regels van kracht en die zijn al vrij streng. Je huisdier (hond, kat of fret) heeft een Europees dierenpaspoort nodig om te kunnen reizen. Daarnaast moet het gechipt zijn en ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Die inenting moet minstens 3 weken voor de reis gebeuren. Als je huisdier een hond is, moet hij net voor aankomst in het Verenigd Koninkrijk ontwormd worden. Je moet ook enkele formulieren invullen.

NO DEAL

Wellicht wel, maar veel onzekerheden

Er zijn nog heel wat onzekerheden over het vervoer van dieren in het algemeen en dus ook van huisdieren. Voor Britten wordt het na een no-deal brexit mogelijk moeilijker om hun favoriete huisdier mee te nemen naar de Europese Unie. Het is niet helemaal duidelijk of dat omgekeerd ook het geval zal zijn. Mogelijk blijven in eerste instantie de huidige regels van kracht en die zijn al vrij streng.

Je huisdier (hond, kat of fret) heeft een Europees dierenpaspoort nodig om te kunnen reizen. Daarnaast moet het gechipt zijn en ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Die inenting moet minstens 3 weken voor de reis gebeuren. Als je huisdier een hond is, moet hij net voor aankomst in het Verenigd Koninkrijk ontwormd worden. Je moet ook enkele formulieren invullen.

Zal mijn vakantie naar het Verenigd Koninkrijk goedkoper worden?

DEAL

Moeilijk te zeggen, veel onzekerheden

Het is alvast niet zo dat touroperators grote kortingen geven omdat minder mensen naar het Verenigd Koninkrijk zouden trekken. Verschillende reisbureaus en -maatschappijen geven net aan dat ze ongeveer even veel reizen verkopen naar het Verenigd Koninkrijk als in dezelfde periode vorig jaar. “We zien niet echt een verschil in het aantal boekingen voor of na de brexit”, klinkt het bijvoorbeeld bij Eurostar.

Het Britse pond heeft in de aanloop naar de brexit zware klappen gekregen. Een lager pond maakt je reis goedkoper. Alleen zal de koers van de Britse munt wellicht stijgen als het Britse parlement de deal heeft goedgekeurd. Dus dat maakt het dan weer minder interessant. Zeker in de overgangsperiode tot eind 2020 blijven de zaken grotendeels zoals ze nu zijn, dus dat zal wellicht weinig impact hebben op de kostprijs van je vakantie.

NO DEAL

Moeilijk te zeggen, veel onzekerheden

Het is alvast niet zo dat touroperators grote kortingen geven omdat minder mensen naar het Verenigd Koninkrijk zouden trekken. Verschillende reisbureaus en -maatschappijen geven net aan dat ze ongeveer even veel reizen verkopen naar het Verenigd Koninkrijk als in dezelfde periode vorig jaar. “We zien niet echt een verschil in het aantal boekingen voor of na de brexit”, klinkt het bijvoorbeeld bij Eurostar.

Flexibel reizen naar het Verenigd Koninkrijk kan door de brexit wel bemoeilijkt worden en dat kan bijkomende kosten met zich meebrengen, zoals een paspoort aanvragen bijvoorbeeld. Anderzijds heeft het Britse pond in de aanloop naar de brexit zware klappen gekregen. Een lager pond maakt je reis dan weer goedkoper.

Bepaalde concrete zaken ter plaatse worden dan weer duurder: mobiel bellen en surfen bijvoorbeeld. Nu betaal je binnen de Europese Unie geen roamingkosten meer. Zodra het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, kunnen die weer worden aangerekend met mogelijk hoge gsm-facturen tot gevolg. Ook geld afhalen met een Europese bankkaart kan duurder worden.

En dat staat dan nog los van geïmporteerde producten in de Britse winkels die duurder kunnen worden door bijvoorbeeld invoerrechten. “Uiteindelijk weegt dat ook door in de totale reissom”, zegt Koen van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus.

Het is ook mogelijk dat de Europese ziekteverzekeringskaart niet meer geldig zal zijn in het Verenigd Koninkrijk en dat je dus een bijkomende ziekteverzekering zult moeten afsluiten. Dat kost natuurlijk ook geld.

Kan ik goedkoper gaan shoppen in het Verenigd Koninkrijk?

DEAL

Wellicht niet

Door de commotie en vooral de onzekerheden rond de precieze uitwerking van de brexit, heeft het Britse pond serieuze klappen gekregen. Gaan shoppen in pakweg Londen was daardoor goedkoper geworden en dus aantrekkelijker. Als de deal wordt goedgekeurd, zal de Britse munt wellicht (deels) herstellen. Hierdoor wordt het minder interessant om te gaan shoppen in het Verenigd Koninkrijk.

Britse producten worden als de deal wordt goedgekeurd wellicht in eerste instantie niet duurder. Tijdens de overgangsperiode tot eind 2020 blijven de zaken grotendeels zoals ze nu zijn, zonder bijkomende invoerrechten dus. Hetzelfde geldt voor zaken die je vanuit je luie zetel in België in Britse onlineshops koopt. Ook daarvan zal de prijs in dat geval wellicht grosso modo dezelfde blijven. Wat na de overgangsperiode gebeurt, is voorlopig koffiedik kijken.

NO DEAL

In eerste instantie wel

Door de commotie en vooral de onzekerheden rond de precieze uitwerking van de brexit, heeft het Britse pond serieuze klappen gekregen. Gaan shoppen in pakweg Londen is daardoor goedkoper geworden en dus aantrekkelijker. Let wel, producten die moeten worden ingevoerd kunnen wel duurder worden.

Aan de andere kant zal je na de brexit invoerrechten moeten betalen op de producten die je koopt in het Verenigd Koninkrijk. Hetzelfde geldt trouwens voor zaken die je vanuit je luie zetel in België in Britse onlineshops koopt. Ook die kunnen dus duurder worden. Vergelijk het met de invoerrechten die nu gelden voor aankopen uit de Verenigde Staten.

Worden Britse producten bij ons duurder?

DEAL

Voorlopig wellicht niet

Als de deal die nu op tafel ligt effectief wordt goedgekeurd, dan verandert er wat invoerrechten betreft tot eind 2020 niets. Dat zal dus geen impact hebben op de kostprijs van Britse producten in Belgische winkels. Wat er na die overgangsperiode gebeurt, is koffiedik kijken. Mogelijk worden producten dan -door bijvoorbeeld invoerheffingen- aanzienlijk duurder.

NO DEAL

Wellicht wel

Britse producten in Belgische supermarkten worden wellicht duurder. Dat heeft onder meer te maken met hogere invoerrechten die mogelijk zullen worden ingevoerd. Dat is slecht nieuws voor liefhebbers van pakweg Schotse whisky. Als de wachtrijen aan de ferry’s of de Kanaaltunnel erg hoog oplopen, bestaat de kans dat Britse producten bovendien schaars worden. Ook dat drijft de prijs op.

Blijf ik gedekt door het ziekenfonds of mijn hospitalisatieverzekering in het Verenigd Koninkrijk?

DEAL

Voorlopig wel

Tot het einde van de overgangsperiode op 31 december 2020 blijft de Europese ziekteverzekeringskaart normaal gesproken geldig in het Verenigd Koninkrijk. Dat wil zeggen dat dringende medische zorg wordt terugbetaald. Hoe dat zit na het aflopen van die overgangsperiode is nog niet duidelijk. Hetzelfde geldt voor hospitalisatie-, bijstands- en reisverzekeringen.

NO DEAL

Voorlopig wel voor ziekenfonds. Bij andere verzekeringen afhankelijk van polis

Tot de brexit blijft de Europese ziekteverzekeringskaart geldig in het Verenigd Koninkrijk. Dringende medische zorg wordt op die manier dus terugbetaald, maar zonder afspraken houdt dat mogelijk op na 29 maart. Al is hier nog veel onduidelijkheid over. Ben je dus net na 29 maart in het Verenigd Koninkrijk, check dan even bij je ziekenfonds waarvoor je nog allemaal verzekerd bent. Eventueel zal je een bijkomende verzekering moeten nemen.

Hospitalisatieverzekeringen bieden volgens Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeraars, in de meeste gevallen wereldwijde dekking aan. “Al kijk je dat het beste zelf na op je polis”, zegt Wauthier Robyns van Assuralia, “want sommige polissen bieden enkel een dekking binnen Europa aan.”

Het kan sowieso geen kwaad om je polis er even bij te nemen. Als er in de polis een lijst van landen wordt opgesomd en het Verenigd Koninkrijk staat ertussen, blijf je gedekt. Is er sprake van “EU-landen”, dan ben je bij een brexit mogelijk niet meer gedekt in het land. Hetzelfde gaat ook op voor reis- en andere bijstandsverzekeringen.

Wat verandert er als ik vlieg naar het Verenigd Koninkrijk (of er moet overstappen)?

DEAL

Op korte termijn wellicht weinig

Wie vanuit ons land naar het Verenigd Koninkrijk vliegt, kan in eerste instantie gerust zijn. Als de deal die op tafel ligt door het Britse parlement wordt goedgekeurd, verandert er tot eind 2020 weinig tot niets. Hoe dat dan vanaf 2021 zal verlopen, is nog niet duidelijk. Hetzelfde geldt voor wie naar het Verenigd Koninkrijk vliegt om daarna verder te vliegen naar een andere bestemming.

NO DEAL

Op korte termijn wellicht weinig

Wie vanuit ons land naar het Verenigd Koninkrijk vliegt, kan in eerste instantie gerust zijn. De vliegtuigen zullen normaal gezien gewoon blijven vliegen. De Britse overheid laat weten dat de bestaande veiligheidsmaatregelen die nu al van kracht zijn op de luchthavens, gewoon van kracht blijven. Van mogelijke bijkomende maatregelen met eventuele extra wachttijden, is voorlopig geen sprake.

Bij Brussels Airlines zijn ze er alvast gerust in. “Zolang we vliegen is er voor onze klanten geen probleem”, zegt Maaike Andries van Brussels Airlines. Ook met lange wachtrijen door eventuele strengere grenscontroles zit ze niet in. “Voor ons verandert er weinig, want passagiers worden nu al grondig gecontroleerd voor ze op het vliegtuig mogen.”

Het blijft wel afwachten of die langere wachtrijen effectief zullen uitblijven. “Of de bestaande controles strenger zullen worden en langer zullen duren, is voorlopig koffiedik kijken”, zegt Koen van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus. Wie in het weekend van 29 maart een vlucht heeft geboekt, trekt voor de zekerheid best op tijd naar de luchthaven.

Wie naar het Verenigd Koninkrijk vliegt om daarna verder te vliegen naar een andere bestemming, moet door bijkomende controles mogelijk ook extra tijd rekenen voor de overstap.

Wat verandert er als ik naar het Verenigd Koninkrijk spoor?

DEAL

Op korte termijn wellicht niets

Wie binnenkort met de Eurostar naar Londen spoort kan ervan uitgaan dat die treinen zullen blijven rijden. “We gaan uit van dezelfde dienstregeling voor als na de brexit”, zegt woordvoerster Stefanie Van Mierlo van Eurostar. Als de deal die op tafel ligt door het Britse parlement wordt goedgekeurd, verandert er tot eind 2020 dan ook weinig tot niets. Hoe dat dan vanaf 2021 zal verlopen, is nog niet duidelijk.

NO DEAL

Op korte termijn wellicht weinig

Wie binnenkort met de Eurostar naar Londen spoort kan er voorlopig van uitgaan dat die treinen zullen blijven rijden. “We gaan uit van dezelfde dienstregeling voor en na de brexit”, zegt woordvoerster Stefanie Van Mierlo van Eurostar. Het van oorsprong Britse bedrijf blijft wel in voortdurend overleg met de verschillende overheden.

Als je nu de trein neemt naar het Verenigd Koninkrijk word je al gescreend, omdat het Verenigd Koninkrijk niet tot de Schengenzone behoort. Die identiteits- en bagagecontrole is er dus al. Of er ook grondigere controles komen na de brexit en of die voor langere wachttijden zullen zorgen, willen ze bij Eurostar niet gezegd hebben. Voorlopig blijft dat dus koffiedik kijken.

Als je een autotrein (via de Eurotunnel) naar het Verenigd Koninkrijk wilt nemen, is de kans op langere wachtrijen wellicht iets groter. Die treinen worden namelijk ook voor vrachtvervoer gebruikt. Als de controles daarop toenemen na de brexit, kan dat een aanzienlijke impact hebben op de wachttijden. Wie het weekend van 29 maart wil sporen naar Londen, calculeert voor alle zekerheid best wat extra tijd in.

Wat verandert er als ik met de ferry naar het Verenigd Koninkrijk vaar?

DEAL

Op korte termijn wellicht niets

De ferry’s tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland zullen ook na de brexit blijven varen. Als de deal die op tafel ligt door het Britse parlement wordt goedgekeurd, verandert er tot eind 2020 dan ook weinig tot niets. Hoe dat dan vanaf 2021 zal verlopen, is nog niet duidelijk.

NO DEAL

Op korte termijn wellicht weinig

De ferry’s tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland zullen ook na de brexit blijven varen. Alleen wordt gevreesd voor langere wachtrijen, omdat de controles strenger kunnen verlopen. Dat is vooral het geval voor het goederentransport, maar kan natuurlijk ook vertragingen veroorzaken voor passagiers die het Kanaal willen oversteken.

De Britse regering onderzoekt of er extra ferrylijnen kunnen komen, om de druk op bijvoorbeeld Calais te verlichten. Een brexit-ferry naar Oostende is in overweging genomen, maar is recent opgeschort. Wie rond 29 maart de ferry naar Engeland neemt, kan beter voldoende tijd uittrekken.

Verandert er iets voor schoolreizen naar het Verenigd Koninkrijk?

DEAL

Op korte termijn wellicht weinig

Als de deal die op tafel ligt door het Britse parlement wordt goedgekeurd, verandert er tot eind 2020 dan ook weinig tot niets. Hoe dat dan vanaf 2021 zal verlopen, is nog niet duidelijk. Schoolreizen naar het Verenigd Koninkrijk kunnen daarom normaal gezien nog altijd doorgaan zoals gepland.

NO DEAL

Op korte termijn wellicht weinig

Schoolreizen naar het Verenigd Koninkrijk kunnen normaal gezien nog altijd doorgaan zoals gepland. Scholen rekenen het best wel extra tijd in voor de formaliteiten aan de grens. Tot 1 januari 2021 zijn geen paspoorten vereist, dus de Belgische identiteitskaart is ook voor scholieren voldoende. Bij de koepel van het katholieke onderwijs is alvast te horen dat ze geen weet hebben van scholen die door de brexit hun schoolreisplannen aanpassen.

Meest gelezen