Videospeler inladen...

Britse premier May wil dat parlement kleur bekent: stemming over brexit met akkoord, zonder akkoord of uitstel

Als het Britse parlement op 12 maart het terugtrekkingsakkoord van premier May een tweede keer zou afkeuren, zal het parlement kort daarna moeten kiezen tussen een brexit zonder akkoord of uitstel van de brexit. Dat heeft May gezegd tijdens een toespraak in het parlement. "Het Verenigd Koninkrijk zal op die manier alleen zonder een akkoord uit de EU stappen als daarvoor een meerderheid is in het parlement", stelde ze.

Een meaningful vote heet het in brexittaal: het Britse parlement heeft het laatste woord over hoe het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal stappen. Een terugtrekkingsakkoord tussen de Britse regering en de EU is dan ook alleen geldig als het parlement het heeft goedgekeurd.

Op 15 januari werd een eerste keer over Mays terugtrekkingsakkoord gestemd. Een overduidelijke meerderheid van de Britse parlementsleden stemde toen tegen het akkoord. May wil het parlement ten laatste op 12 maart een tweede keer laten stemmen. Maar ze lijkt te beseffen dat de kans klein is dat ze dan wel het parlement achter zich kan krijgen. Omdat de tijd tot de brexitdatum - 29 maart - daarna heel beperkt is, zou het Verenigd Koninkrijk na zo'n tweede stemming wel eens op een "no deal brexit" kunnen afstevenen, een brexit zonder een akkoord met de EU.

Drie opties

Daarom heeft May nu beslist het parlement voor de keuze te zullen stellen. Als op 12 maart een meerderheid van de parlementsleden haar akkoord een tweede keer wegstemt, zal het parlement de dag erna moeten stemmen over een "no deal brexit". Het parlement zal dan met andere woorden kleur moeten bekennen: kan het VK wel of niet uit de Unie stappen zonder akkoord. Door daarover een stemming te houden, wil May verzekeren dat het VK enkel zonder akkoord uit de EU zal stappen als daarvoor een meerderheid in het parlement is.

Stemt het parlement tegen een "no deal"-scenario, dan zal May hen een derde keer laten stemmen, met name over "een kort, in de tijd beperkt uitstel" van de brexit. Het parlement zal op die manier in enkele dagen tijd de keuze krijgen tussen één: haar akkoord, twee: een brexit zonder akkoord, of drie: kort uitstel van de brexit. Kiest het parlement voor uitstel, dan moet dat wel nog door de EU goedgekeurd worden.

May zelf maakte in het parlement nog maar eens duidelijk welke optie zij verkiest. "Ik wil geen uitstel van de brexit. Ik roep jullie op: steun een akkoord en vertrek uit de Unie op 29 maart."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen