Neen, Hanne Decoutere is niet ontslagen: “Dit is akelig fake news”

Op het internet duikt steeds vaker fake news op waarin Bekende Vlamingen een rol spelen. Ook nieuwsanker Hanne Decoutere is nu slachtoffer. Decoutere zou bij VRT NWS tot ontslag gedwongen zijn, omdat ze geen melding zou hebben gemaakt van de huidverzorgingsproducten die ze op de markt brengt. Het uit de lucht gegrepen bericht –geschreven in amateuristische nieuwsstijl- is sinds enkele dagen te lezen op verschillende sociale media.

Hanne Decoutere reageert geërgerd, omdat het niet de eerste keer is dat het haar overkomt. “Een goed jaar geleden ging het nog over vermageringspillen”, vertelt het nieuwsanker in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Ik kan er niets aan doen. Wie zit hierachter? Is dat een computersysteem, of echt een mens? Waarom nemen ze uitgerekend mijn gezicht? Dit is akelig. In een tijdperk waarin we wel vaker geconfronteerd worden met fake news en waarin ik er zelf over moet vertellen, ben ik er nu zelf het slachtoffer van geworden.”

An Lemmens, Natalia en Bekende Walen

Hanne Decoutere sluit aan bij een reeks BV’s die recent geplaagd werden door valse nieuwsberichten. VTM-presentatrice An Lemmens zou haar ontslag gekregen hebben bij haar zender, omdat ze liever haar eigen huidverzorgingsproducten verkoopt. 

De berichten blijven haar achtervolgen. “Ik ben vandaag nog klacht gaan indienen bij de politie wegens laster en eerroof. Ik had online al bij Safe on web een klacht ingediend. Ik word daar heel veel over aangesproken. Veel mensen vragen me naar die producten. Of mensen, onder wie mijn eigen ouders, bellen me in paniek op: "Ben je ontslagen?" En stel dat ik in de toekomst wel een product in de markt zou willen zetten, wie gelooft mij nog?”

Ik vind dit niet fair tegenover de journalisten die wel goed hun werk doen en het wel goed menen

Een gelijkaardig verhaal komt terug bij zangeres Natalia. Zij zou opgestapt zijn bij haar management, omdat ze niet verder mocht werken met haar schoonheidsimperium. Ook deze week duikt het verhaal op. “Ik weet niet wie al die roddels verzint", wanhoopt Natalia. “Ik vind dit niet fair tegenover de journalisten die wel goed hun werk doen en het wel goed menen. En dan is het ook nog eens heel lastig tegenover de mensen die erin trappen. Mensen kunnen niet meer weten wanneer iets waar is, en daar heb ik het heel moeilijk mee.”

Ook Bekende Walen zijn slachtoffer. RTBF-presentatrice Maureen Louys zou haar ontslag hebben gekregen omdat ze publiciteit maakt voor een dagcrème. Op Facebook en Instagram vraagt ze vandaag aan haar volgers om het bericht te melden bij deze sociale media.

Taalfouten? Laat dat een belletje doen rinkelen

Bij de Internetrecherche van de Federale Politie is het probleem bekend, maar ook daar blijft het speuren naar de makers van dit soort fake news. Tamara Callier: “Het is voor onze diensten heel moeilijk om te achterhalen waar het begint en wie er achter zit. Vaak herken je dit soort berichten snel aan de taalfouten. Dit is meteen ook de tip die we meegeven aan lezers. Staan er opmerkelijk veel taalfouten in een nieuwsbericht, dan mag een belletje gaan rinkelen.”

Meestal willen de makers van de valse berichten trafiek genereren naar websites met advertenties. Dat beaamt Tamara Callier: “Alles draait inderdaad rond advertising op sites en sociale media. Het is geen toeval dat bij de berichten schoonheidsproducten ter sprake komen.” Erger wordt het als de berichten verwijzen naar malafide sites die mensen proberen op te lichten. Callier: “Daarom is het absoluut nodig dat slachtoffers, al zijn het bekende mensen, ons op de hoogte brengen en klacht indienen.”

Meest gelezen