Videospeler inladen...

Online tool moet u helpen om de goedkoopste zichtrekening te vinden

U bent van zins een nieuwe zichtrekening te openen, maar hebt er geen idee van waar u het voordeligst geholpen bent? Dat moet vanaf vandaag veranderen. De financiële waakhond FSMA lanceert een online tooltje waarmee u dat makkelijk kunt berekenen.

Wie ooit al eens het bankenlandschap heeft afgespeurd, op zoek naar een voordelig aanbod, kan erover meespreken: de kosten van een zichtrekening kunnen bijzonder veel verschillen van bank tot bank. Bankkaarten, het afhalen van geld bij andere banken, rekeninguittreksels: banken durven voor heel wat diensten kosten aan te rekenen.

Volgens de FSMA schommelt de gemiddelde prijs van een zichtrekening tussen 21,4 euro (als je gewoon elektronisch bankiert en geen kredietkaart nodig hebt) en 45,8 euro (als je traditioneler bankiert en mét kredietkaart) per jaar.

Net zoals het veranderen van telefoonoperator of energieleverancier heel eenvoudig is geworden, wordt dat nu ook het geval in de financiële sector

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V)

Om u meer duidelijkheid te geven over die prijsverschillen tussen de banken heeft minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) de financiële toezichthouder FSMA de opdracht gegeven een eenvoudige simulator op te stellen. De richtlijn om dat te doen is oorspronkelijk afkomstig van Europa.

Handig overzicht

Met enkele concrete vragen - hoeveel en welke bankkaarten heeft u nodig, hoeveel geldafhalingen doet u maandelijks, ...? - krijgt u een handig overzicht van welke banken voor uw eisen goedkoper zijn en welke in uw situatie meer kosten aanrekenen. Het tooltje geeft vandaag al een overzicht van de kosten van 21 bankmerken.

Screenshot van de tool op de website Wikifin.be.

"De tool sluit aan bij het systeem van Bankswitching", zegt Peeters. "Daarmee kunnen consumenten sinds vorig jaar vlot van bank veranderen. Net zoals het veranderen van telefoonoperator of energieleverancier heel eenvoudig is geworden, wordt dat nu ook het geval in de financiële sector."

Het tooltje is te vinden op Wikifin.be, een website van de FSMA. Daarop staan ook andere handige simulators, bijvoorbeeld over spaarrekeningen, erfenissen en woningen.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen