Tinnitus is een aandachtshoer: ook daar is seks goed voor

Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag: een nieuwe behandeling voor tinnitus of oorsuizen.

opinie
Louis Van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

Ik heb ook een piep in mijn oren. Sinds eind 1998 om precies te zijn. Niks met geluidsoverlast te maken, overigens. Ik had ergens een hoest opgeraapt die maar niet wilde verdwijnen, zo’n smerige, snijdende, ziekmakende hoest die je afmat en wakker houdt. Op den duur moest ik bij de apotheker zelfs een puffer gaan halen. Wat een gedoe was dat zeg. 

Wat ook erg was: ik kon de marathon van Rotterdam waarvoor ik aan het trainen was wel vergeten (het werd die van Keulen, in de herfst van 1999). Toen is ook die piep begonnen. Eerst in mijn rechteroor, daarna ook in mijn linker. Of was dat maar een gedacht?

Niets aan te doen

Ik wist niet eens wat tinnitus was. Ik hoorde het woord voor het eerst bij de huisdokter. Die me bijna terloops vertelde dat er niets aan te doen was, aan die piep. Ik was redelijk verbijsterd, moet ik zeggen. Ik geloofde toen nog dat de medische wetenschap dat soort mankementjes wel kon repareren. Quod non. De oorspecialist bij wie ik terechtkon, keek mij ongelovig aan toen ik vroeg of die tinnitus dan niet geopereerd kon worden, hij lachte mij nog net niet uit. 

Ik kreeg een voorschrift voor een hoorapparaat, want die smerige hoest van mij had niet alleen een piep veroorzaakt maar ook gehoorschade. Het voorschrift ligt nog altijd in een schuif van mijn bureau, al twintig jaar intussen. Zolang mijn dovigheid binnen de perken blijft, blijft het daar liggen. Die dingen kosten een fortuin. Tegen mijn tinnitus helpt zo’n hoorapparaat toch niet.

Indringer in huis

Ik heb met mijn piep leren leven. Makkelijk was dat niet. Tinnitus is een indringer in huis, ongewenst gezelschap dat je volgt, waar je ook gaat. Irritant, enerverend en vermoeiend. Maar de piep maakt mijn leven niet tot een hel, zoals bij vele andere lotgenoten. De verhalen die ik gehoord heb. Ik prijs mijzelf gelukkig dat mijn piep maar een matige piep is. Ik heb geleerd om mijn piep te negeren. Dat heeft hij niet graag, hij verzet er zich tegen, hij wil gehoord worden, hij wil aanwezig zijn. 

Tinnitus is een aandachtshoer. Dat negeren lukt niet altijd of niet altijd even goed. Als het soms minder met mij gaat, als ik ’s nachts al eens wakker word en de slaap niet terug wil komen, als ik stress heb, zorgen, als er te veel lawaai is op straat, als er sirenes loeien en boomcars bonken, als ik ambtelijke formulieren moet invullen, als ik een schoolspeelplaats passeer, steekt de tinnitus triomfantelijk de kop op. Joehoe, hier ben ik!

Dan lijkt het alsof er aan de volumeknop wordt gedraaid, alsof de toon scherper, pijnlijker wordt, alsof de piep van links naar rechts en terug rondjes afmaalt in mijn oren. De truc is dan om er niet aan toe te geven, om er niet méér aandacht aan te besteden, om je oren niet dicht te stoppen, om niet op de provocatie in te gaan. Want daar zit de tinnitus op te wachten. Heb ik makkelijk praten? Misschien. Ik heb die dingen ook maar met vallen en opstaan geleerd.

Een reden te meer

Maar als het schrijven goed gaat, hoor ik de piep niet. Als er goede muziek weerklinkt evenmin. Satie, Nick Cave, Keith Jarrett, Miles Davis, Tord Gustavsen, om maar iets te zeggen. Idem dito als ik fiets met de wind in de rug. Ik heb er ook geen last van als ik op mijn Spaanse eiland langs de oceaan wandel, als ik daar ’s nachts naar de oorverdovende stilte luister. 

En nooit hoor ik de piep bij de seks. Een reden te meer om daar vaak aan te doen. Het is goed voor alles. U moet niet per se last van tinnitus hebben.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen