Premier Michel houdt vol: VN-rapport over koloniaal verleden "erg vreemd"

Premier Charles Michel (MR) blijft erbij dat het tussentijdse verslag van de VN-werkgroep waarin onder meer ons koloniaal verleden werd behandeld, "erg vreemd" is. Hij vindt dat het koloniale verleden voer is voor academici en dat het aan het parlement is om een initiatief te nemen, indien het dat nodig vindt. Vorige week kondigde CD&V-senator Sabine De Bethune al een initiatief in die zin aan. 

Van 4 tot 11 februari bracht een werkgroep van de Verenigde Naties een bezoek aan ons land. De focus daarbij ging naar discriminatie, xenofobie en racisme tegenover mensen van Afrikaanse origine. De werkgroep concludeert dat de overheid in naam van ons land verontschuldigingen zou moeten aanbieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat "donkere hoofdstuk" uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden.

Premier Michel zei vanmorgen in de Kamer dat ons land open staat voor een debat, maar had toch ook bedenkingen. "Volgens onze informatie heeft zij geen academische instanties ontmoet. Dat zou toch erg vreemd zijn." Hij zei ook "perplex" te zijn over de "agressieve en offensieve toon" in het rapport ten opzichte van ons land, en vindt dat een aantal zaken nogal eenzijdig worden belicht.

Het gaat trouwens over een tussentijds rapport. De definitieve versie volgt later dit jaar.

De premier erkent dat de koloniale periode een deel van de geschiedenis van ons land is. Maar hij vindt ook dat dit in een internationale context moet worden geplaatst. Volgens hem moeten academici in de analyse daarvan een rol spelen met "ernst, nauwkeurigheid en objectiviteit". Indien het dat nodig acht, kan het parlement een initiatief nemen, aldus nog premier Michel.

Vorige week kondigde CD&V-senator Sabine De Bethune nog aan dat ze werkt aan een resolutie die geld moet vrijmaken voor wetenschappelijk onderzoek naar de exacte rol van de Belgische staat in Congo. 

Meest gelezen