Videospeler inladen...

Strenge veiligheidsmaatregelen bij reconstructie van schietpartij in Brederodestraat

In de Brederodestraat in Antwerpen is een reconstructie aan de gang van de schietpartij op 2 februari, waarbij een dode en twee zwaargewonden vielen. Voor de reconstructie worden strenge veiligheidsmaatregelen genomen, met onder andere scherpschutters op de omringende daken. Een deel van de straat is afgesloten en het openbaar vervoer wordt omgeleid.

Bij de schietpartij schoot een 61-jarige man van Koerdische origine twee Turkse neven van 21 en 28 neer, nadat zij de ruit van de pitazaak van zijn zoon met een verkeersbord hadden ingeslagen. Een van hen, de man van 28, overleed 's avonds in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Ook zijn 21-jarige neef raakte zwaargewond. Een 26-jarige man die wilde helpen, kreeg een kogel in het been. 

Ook de 32-jarige zoon van de man van Koerdische origine is verdachte in het onderzoek, omdat hij de slachtoffers zou hebben geslagen met een pook. Volgens de advocaten van de verdachten gaat het niet om een conflict tussen de Koerdische en Turkse gemeenschap in de Brederodewijk, maar eerder om een aanslepende vete tussen twee families. 

Vanmorgen wordt de schietpartij ter plaatse gereconstrueerd. De twee verdachten tonen hun versie van de feiten in de Brederodestraat aan de onderzoeksrechter, het parket, de speurders en de deskundigen. De advocaten van de verdachten en de burgerlijke partijen kunnen de reconstructie volgen vanuit een commandowagen van de politie. Ook het 26-jarige slachtoffer (de man die de neven ter hulp kwam) is aanwezig.

Bekijk hier hoe de politie een deel van de straat aan het zich onttrekt met witte tenten. Je kan ook even de pitazaak zien waarvan de ruit werd ingeslagen: 

Videospeler inladen...

Strenge veiligheidsmaatregelen

Voor de reconstructie is de Brederodestraat tussen de Broederminstraat en de Montignystraat afgesloten. De reconstructie zelf gebeurt onder tenten, om omwonenden en nieuwsgierigen op een afstand te houden. Politiemensen van de bijzondere eenheden houden de omgeving in de gaten en op de omringende daken zitten ook enkele scherpschutters.

"We willen vermijden dat mensen van bovenaf de reconstructie kunnen meevolgen", legt de woordvoerder van politie Antwerpen, Wouter Bruyns, uit. De federale politie zet ook een drone in om beelden van de omgeving te maken. Volgens de politie is er geen concrete dreiging, maar wordt er niets aan het toeval overgelaten. 

Lees verder onder de foto. 

Bij de reconstructie van de schietpartij in de Brederodestraat zitten ook enkele agenten op de omringende daken. Onder hen zijn enkele scherpschutters.

Binnen de veiligheidszone is geen doorgang mogelijk. Enkel bewoners kunnen nadat ze hun identiteitskaart tonen beperkt de veiligheidszone in en uit, maar op sommige ogenblikken zal het ook voor hen niet mogelijk zijn om hun woning te betreden of te verlaten. "Wellicht wordt de straat iets na de middag opnieuw vrijgegeven", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. 

De federale politie zet ook een drone in bij de reconstructie van de schietpartij in de Brederodestraat.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen