150.000 jaar oude slagtand van mammoet gevonden in Schaarbeek

In de buurt van het Brusselse Noordstation is een stuk van een mammoet gevonden. Mensen die aan het werk waren op een bouwwerf aan de Aarschotstraat in Schaarbeek, vonden daar een slagtand van een mammoet.

De slagtand wordt onderzocht door archeologen, maar we weten al dat hij minstens 150.000 jaar oud is. "De slagtand is 50 à 60 centimeter groot," vertelt Ann Degraeve van erfgoed Brussel. "We hebben helaas geen andere delen teruggevonden van het skelet van de mammoet. Maar dit is wel heel bijzonder, we vinden zoiets niet iedere dag. De laatste keer dat er iets gevonden werd was in 1972. Tijdens graafwerken voor de Brusselse metro zijn er toen prehistorische beenderen en een slagtand gevonden." 

Diep onder de grond

Er hebben dus waarschijnlijk verschillende mammoeten geleefd in Brussel, en toch is daar weinig van teruggevonden. "Dat komt omdat dit soort vondsten heel diep ligt. Het zijn pas de huidige infrastructuurwerken die zo diep gaan, en die toegang geven tot de diepere lagen," vertelt Ann Degraeve. 

Ivoor 

Eigenlijk werd de slagtand al gevonden in november 2018, maar de mensen van erfgoed Brussel maken de vondst pas vandaag bekend omdat ze vooraf nog wat onderzoek wilden doen. Nu moet de slagtand nog behandeld worden. "Het stuk is heel fragiel want het is ivoor, dus dat vraagt een lange behandeling. Later zullen we zien waar de slagtand naartoe gaat."

Meest gelezen