Socialistisch ziekenfonds: "Tandzorg wordt onbetaalbaar"

Het socialistisch ziekenfonds waarschuwt dat veel behandelingen onbetaalbaar worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om implantaten, kronen of orthodontie, behandelingen die niet gedekt zijn door de verplichte ziekteverzekering.

Amper een derde van de Belgen gaat minstens één keer per jaar naar de tandarts op controle.  Een derde gaat alleen als er iets mis is.  En nog een derde gaat zo goed als nooit.  "Uit schrik voor dure behandelingen", zegt Paul Callewaert van het socialistisch ziekenfonds.

De kosten voor de basistandzorg worden grotendeels terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering. Maar heel wat andere behandelingen zoals kronen, implantaten, een kunstgebit of orthodontie moet de patiënt uit eigen zak betalen. Het socialistisch ziekenfonds heeft de facturen van alle leden die aangesloten zijn bij zijn aanvullende tandzorgverzekering geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de gemiddelde factuur voor patiënten het hoogst is voor tandprothesen en implantaten (902, 90 euro), gevolgd door orthodontie (115,79 euro). Voor wie gedurende een jaar een orthodontiebehandeling volgt, bedraagt de factuur gemiddeld 1055 euro.

Mensen anticiperen op de zorg die ze zullen hebben en sluiten een verzekering af. Daardoor heeft die verzekering automatisch veel schadegevallen. En dat zal de verzekering duurder maken.

Paul Callewaert, socialistisch ziekenfonds

Aanvullende verzekering

Om zulke zware facturen te voorkomen, sluiten almaar meer Belgen een aanvullende tandverzekering af. Vooral als ze weten dat ze op korte termijn een dure behandeling nodig hebben. Bijvoorbeeld voor kinderen van wie het gebit gecorrigeerd moet worden. "Dat veel niet-terugbetaalde behandelingen voorspeld kunnen worden, maakt dit systeem onhoudbaar", zegt Callewaert. "Mensen anticiperen op de zorg die ze zullen hebben en sluiten een verzekering af. Daardoor heeft die verzekering automatisch veel schadegevallen. En dat zal de verzekering duurder maken."

Ook het socialistisch ziekenfonds biedt dus een aanvullende ziekteverzekering aan. "We zijn daar koele minnaars van. We bieden het aan omdat mensen zo'n verzekering vragen", verduidelijkt Callewaert. "Maar de echte oplossing is investeren in de ziekteverzekering zodat kronen en implantaten in de verplichte ziekteverzekering worden opgenomen. Op die manier worden ze terugbetaald en zijn ze voor iedereen toegankelijk. Voor andere behandelingen zoals kijkoperaties of dure geneesmiddelen is dat wel gebeurd. Maar voor tandverzorging heeft men dat nagelaten."

Meest gelezen