Gent geeft organisatoren kleinere projecten een geldvoorschot op Gentse Feesten

Kleine organisatoren van activiteiten tijdens de Gentse Feesten krijgen voortaan een voorschot op subsidies door de stad Gent. Dat besliste de gemeenteraad maandag. 

Gent trok bij de vorige editie meer dan een miljoen euro uit voor 62 kleinschalige projecten en 13 grote evenementenpleinen zoals Polé Polé.

Die groep van 62 kleine organisatoren, die een beperkte subsidie krijgen voor een van de vele activiteiten, moest voorheen wachten tot na de Gentse Feesten om de toeslag te ontvangen en de kosten dus voorschieten. De organisatoren ontvangen vanaf de komende editie 70 procent van hun subsidies op voorhand. Vorig jaar werd op die manier 100.000 euro toegekend.

De feesten blijven gratis, zegt het stadsbestuur, nadat vorig jaar de organisatoren van grote feestkernen zoals Polé Polé het verdienmodel in twijfel hadden getrokken. Dat jaar boden ondernemers ook 630.000 euro om eetkraampjes neer te poten.

De grootste subsidiesom gaat jaarlijks naar de grote feestkernen, zoals Polé Polé, die ongeveer 700.000 euro toegekend krijgen. Zij krijgen voortaan sneller zicht op het subsidiebedrag waarover ze kunnen beschikken.

Die grote subsidies verlopen in de toekomst ook niet langer via het subsidiereglement, maar via meerjarige subsidieovereenkomsten, die in de volgende besluitvorming ter goedkeuring zullen worden voorgelegd.

Meest gelezen