Te duur: Magritte Museum kan niet meedoen aan veilingen

Vandaag gaat bij veilinghuis Sotheby's "L'étoile du matin" onder de hamer, een schilderij dat René Magritte maakte in 1938. De waarde van het werk wordt geschat op vier à vijf miljoen euro, een prijs die voor het René Magritte Museum in Brussel veel te hoog is.

Het Magritte Museum moet van de overheid zo veel mogelijk werken van de Belgische surrealist verzamelen. De collectie telt momenteel 230 werken en is de grootste ter wereld, maar het is tegenwoordig bijna onmogelijk geworden om nog echte topstukken aan te kopen. "Vier à vijf miljoen, dat is voor ons onbetaalbaar", zegt Samir Al-Haddad van het Magritte Museum. "Meer dan de helft van onze dotatie gaat naar verwarmings- en energiekosten. Trek daar de personeelskosten nog af, en de kosten voor tentoonstellingen, en er blijft weinig over om nog werken aan te kopen."

Andere partners

"We moeten rekenen op private partners en een vertrouwensband opbouwen met grote verzamelaars en andere instellingen", zegt Samir. "Magritte is een grote naam, een icoon, ook internationaal. Dat laat zich voelen in de waarde van zijn werken. We moeten dus zoeken naar andere oplossingen dan het aankopen van werken. Die werken zijn dan misschien niet onze eigendom, maar dan kan het publiek die schilderijen tenminste nog zien."

Meest gelezen