Videospeler inladen...

Temperatuurrecord februari verpulverd: historische 20 graden

Voor een tweede dag op rij werd de hoogste februari­temperatuur ooit gemeten. Dat bevestigt het KMI. Rond halfdrie gaf de thermometer exact 20 graden aan in Ukkel. Daarmee sneuvelt het vorige record (18,8 graden), dat gisteren gemeten werd.

Het regent weerrecords in februari. Naast het derde dagrecord in amper elf dagen tijd, sneuvelde vandaag opnieuw het maandrecord.

20 graden, zo warm werd het exact in Ukkel. Het oude record, dat amper een dag geleden werd gemeten, wordt zo overtroffen. Wellicht zal de temperatuur vandaag nog stijgen.

Het initiële record dateert van 1964. Toen werd het 15,4 graden.

Weerman Bram Verbruggen in "Het Journaal": "Extreem weer wordt de nieuwe realiteit"

Videospeler inladen...

Omstreeks 11 uur sneuvelde het oude dagrecord van 26 februari met 0,1 graad. “Er waren al enkele signalen dat het maandrecord zou kunnen sneuvelen”, zegt Bram Verbruggen, “op verschillende plaatsen was het al warmer dan gisteren, op hetzelfde tijdstip.” Ook het record van woensdag (17,3 graden) komt in gevaar, al is dat nog niet zeker.

Bij het KMI zien ze dat het hoogtepunt nog niet bereikt is. Er worden temperaturen tot meer dan 20 graden verwacht in de Kempen. Ook op andere plaatsen blijft de temperatuur nog stijgen. "Rond 14 uur zaten we al aan 19,5 graden en we zitten nog altijd in stijgende lijn", zegt David Dehenauw. "Bovendien hebben we te maken met een temperatuursinversie, wat betekent dat de temperatuur in de hoogte stijgt in plaats van daalt. Daardoor is het in Ukkel, dat 100 meter hoger ligt dan de andere Vlaamse weerstations, wat warmer. "

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen