Vandaag 20 graden, vorig jaar vriespunt: hoe kan dat?

In Ukkel werd vanmiddag een recordtemperatuur van 20 graden gemeten, een historische hitte voor de maand februari. Opvallend is dat het vorig jaar, op dezelfde dag, zo’n 20 graden kouder was. Wim Thiery, professor en klimatoloog aan de VUB, verduidelijkt de situatie.

Op 26 februari 2018 lag de temperatuur tegen het vriespunt. Een jaar later steeg het kwik tot 20 graden, een opmerkelijk verschil. Professor Wim Thiery benadrukt dat het verschil in temperatuur ten opzichte van vorig jaar deels berust op toeval. "Het warme weer is voor het grootste deel afhankelijk  van de huidige weersituatie. Dat kan ieder jaar verschillen."

Toch speelt de klimaatverandering een zekere rol. Dat ziet Thiery ook. "We hebben vandaag te maken met een uitzonderlijke weersituatie. We krijgen een aanvoer van warme lucht uit Spanje en Marokko, die zorgt voor de hoge temperaturen. Het is dus de weersituatie van vandaag die maakt dat het zo warm is, maar de klimaatverandering speelt ook een rol."

Door de opwarming gaan we steeds vaker hitterecords breken en steeds minder kouderecords
Wim Thiery, klimatoloog VUB

Het warme weer mogen we steeds vaker verwachten, ook tijdens de wintermaanden. Die evolutie staat in direct verband met de klimaatopwarming. "We gaan steeds meer warmterecords breken, omdat de distributie van de temperaturen opschuift naar rechts", verduidelijkt Thiery. "Door de opwarming gaan we steeds vaker hitterecords breken en steeds minder kouderecords."

Warmterecords worden meestal met een graad overtroffen. Het valt op dat het verschil tussen het huidige en het vorige record ruim drie graden telde. Ook dat heeft een logische verklaring, zegt Thiery. "Gemiddeld is er sprake van een opwarming van één graad, wereldwijd. Maar de opwarming van warmterecords stijgt een pak sneller, ook dat ligt in directe lijn met de klimaatopwarming. We krijgen bovendien ook steeds meer te maken met hittegolven."

De opwarming van warmterecords stijgt een pak sneller, ook dat ligt in directe lijn met de klimaatopwarming
Wim Thiery, klimatoloog VUB

Meest gelezen