Voormalig Federal Reserve-baas Janet Yellen: "President Trump begrijpt weinig van  Amerikaanse centrale bank"

Voormalig Federal Reserve-baas Janet Yellen heeft hard uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump. Die begrijpt volgens haar maar weinig van de Amerikaanse centrale bank, waar hij afgelopen jaar zoveel kritiek op had.

"Ik betwijfel zelfs of hij zou kunnen zeggen dat de doelstellingen van de Fed maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit zijn", aldus Yellen in een interview met businessprogramma Marketplace.

Zo zou Trump hebben gezegd dat de Fed een wisselkoersdoelstelling heeft. Volgens Yellen, die tegenwoordig werkt voor denktank Brookings Institution, laat Trump met dit soort uitspraken zijn onwetendheid duidelijk zien. Yellen en Trump hadden al geen goede verstandhouding toen zij nog het hoofd van de centrale bank was. Begin vorig jaar nam Jerome Powell het roer over bij de Fed. Trump uitte vorig jaar herhaaldelijk felle kritiek op Powell omdat die de rente maar bleef opschroeven.

Inmiddels heeft de Fed toch een soort pauze ingelast wat betreft het rentebeleid. Yellen kan zich vinden in die keuze van haar opvolger. "Er zijn veel onzekerheden die de vooruitzichten vertroebelen en het is gepast om te stoppen en toe te kijken hoe dingen zich ontwikkelen."

Meest gelezen