Stop Darmkanker zoekt "shitty friends"

"Word een shitty friend", daartoe roept vzw Stop Darmkanker op in een nieuwe campagne. Een "shitty friend" is iemand die zijn vrienden aanmoedigt om een stoelgangtest te doen om darmkanker op te sporen. Vanaf 51 jaar krijgt iedereen in Vlaanderen tweejaarlijks zo'n gratis test toegestuurd, maar slechts de helft van de Vlamingen gaat daarop in. Daarom roept Stop Darmkanker de hulp van vrienden in.

De harde cijfers: één op de 20 mensen wordt in zijn leven ooit geconfronteerd met darmkanker. Per dag zijn er 16 nieuwe gevallen in Vlaanderen. En jammer genoeg overlijden nog steeds 5 Vlamingen per dag aan deze ziekte. Nochtans kan een simpele stoelgangtest dit voorkomen. 

Daarom krijgen 50-plussers sinds 2013 elke twee jaar een gratis stoelgangtest toegestuurd om dikkedarmkanker op te sporen in een vroegtijdig stadium. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, de voorlopers van dikkedarmkanker.

Bij wie darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, heeft 90 procent kans op genezing. 

Hulp van vrienden

Volgens de vzw Stop Darmkanker gaat momenteel slechts iets meer dan de helft van de Vlamingen die een stoelgangtest krijgen daarop in. De andere helft vergeet de test te doen of stelt hem te lang uit. Daarom roep Stop Darmkanker de hulp in van "shitty friends". Zij hebben meer invloed en moeten hun vrienden er jaarlijks aan herinneren om de test te doen.

(lees verder onder de video)

"Ook mensen die nog niet uitgenodigd worden voor een stoelgangtest, zouden zich moeten laten testen", zegt maag- en darmspecialist Luc Colemont . "We zien jammer genoeg steeds meer jongere mensen die darmkanker krijgen. Eén op de 7 is jonger dan 50 jaar."

De campagne loopt nog de hele maand en loopt niet toevallig gelijk met de internationale darmkankermaand. Wie zichzelf, net als heel wat bekende Vlamingen, wil kronen tot "shitty friend", kan zich registreren via de website www.shittyfriend.be

Meest gelezen