Olivier Middendorp

Cannabis telen voor medicinaal gebruik wordt mogelijk in ons land

Een wetsvoorstel van kamerlid Nele Lijnen (Open VLD) om de productie van cannabis voor medische doeleinden te legaliseren is goedgekeurd. De overheid behoudt het monopolie op de teelt en handel. Daartoe wordt een Cannabisbureau opgericht dat instaat voor de organisatie. 

Patiënten mogen al langer op voorschrift van een arts cannabis gebruiken om bijvoorbeeld pijn te bestrijden. Maar in de praktijk is het zeer moeilijk om er aan te raken. Cannabis telen in ons land mag immers niet.

Productie van cannabis wordt in de toekomst wel mogelijk onder strikte voorwaarden. “Een nieuw op te richten Cannabisbureau moet instaan voor de volledige organisatie van de teelt van medicinale cannabis", legt Kamerlid Lijnen uit. "Zo zal het moeten zorgen voor de vergunningen. Het bureau zal ook de cannabisoogst opkopen. Nadien stelt het bureau de cannabis ter beschikking van apotheken en ziekenhuizen”. De overheid behoudt dus het monopolie op de handel in cannabis.

De cannabis zal enkel beschikbaar zijn voor patiënten die medicinale cannabis krijgen voorgeschreven door een arts.

Meest gelezen