CHRISTIAN TRAGNI

Supporters Rode Duivels krijgen voorlopig geen schadevergoeding voor "horrorcamping" bij WK in 2014

De Voetbalbond en Sun Reizen moeten voorlopig geen schadevergoeding betalen aan de supporters die in 2014 op de supporterscamping voor Rode Duivelsfans in Brazilië verbleven. Dat heeft het hof van beroep in Brussel beslist. Meer dan 200 supporters hadden de hygiëne en voorzieningen op die dure camping aangeklaagd, maar vangen voorlopig bot. Er loopt nog een procedure bij de burgerlijke rechtbank, die zich ook nog over de zaak moet uitspreken.

Bij het WK in 2014 hadden de Belgische supporters een (duur) verblijf geboekt in "Devillage", een speciale camping in Brazilië voor het WK voetbal. De Voetbalbond bood het pakket aan, Sun Reizen en de vennootschap Oranjecamping waren verantwoordelijk voor de organisatie. Ter plekke bleek dat het sanitair slecht was en dat er te weinig elektriciteit en geen wifi was. Op de koop toe liep er ongedierte rond en was er de eerste dagen geen "echt Belgisch bier", zoals was beloofd.

Consumentenorganisatie Test Aankoop vroeg een schadevergoeding voor 206 supporters. Maar de Voetbalbond en Sun Reizen moeten die voorlopig niet betalen, besliste de rechtbank. Eerder had de Brusselse correctionele rechtbank de Voetbalbond en Sun Reizen in eerste aanleg nog veroordeeld tot boetes van 3.000 euro, omdat ze zich lichtzinnig en onvoorzichtig zouden hebben gedragen bij de organisatie van de camping. Ze moesten ook de supporters terugbetalen, maar het hof van beroep is het daar dus niet mee eens. 

Volgens de KBVB was het vooral de vennootschap Oranjecamping die in de fout was gegaan. Dat bedrijf moest instaan voor de accommodatie op de camping, maar werd in eerste aanleg vrijgesproken en werd niet meer vervolgd. Ook de advocaat van Sun Reizen wees op de verantwoordelijkheid van Oranjecamping.

Test Aankoop procedeert verder

Over de camping loopt ook nog een proces voor de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Woordvoerder van Test Aankoop Simon November hoopt dat daar wel nog schadevergoedingen worden uitgeschreven: "Het enige is dat we hier heel veel tijd hebben verloren. Ook die burgerlijke zaak zal zijn beloop kennen. Zo gaat er weer heel wat tijd over voor de supporters hun mogelijke vergoeding krijgen." 

Meer dan 200 supporters klaagden over de omstandigheden en voorzieningen op de camping in Brazilië bij het WK in 2014.

Meest gelezen