Videospeler inladen...

Zoo Antwerpen verwelkomt okapibaby Ubundu

In de Zoo van Antwerpen is een schattige okapibaby, Ubundu, geboren. Het kleintje weegt 24,5 kilo en is 86 centimeter groot. Ubundu voegt zich bij de vierkoppige okapifamilie in de Antwerpse dierentuin. De geboorte is bijzonder goed nieuws voor de bedreigde diersoort.

Ubundu zag het levenslicht na een uitzonderlijk lange dracht van 443 dagen. Na wat eerste stuntelige pogingen stond het kleintje al vrij snel recht op zijn gestreepte pootjes. Zowel baby als moeder stellen het goed.

Het is een gemakkelijke baby. Hij drinkt goed en volgt mama Lindi heel vlotjes

Dierenverzorgster Natalie

De okapibaby bleef eerst een maandje lekker warm bij mama in de stal. Nu zet Ubundu zijn eerste stapjes buiten. Het jong voegt zich bij de vierkoppige okapifamilie. Ubundu is de 52ste okapi die in de Antwerpse dierentuin het licht ziet. Het was van 2015 geleden dat de zoo nog een okapi (Qira) mocht verwelkomen.

Bedreigde diersoort

Voor moeder Lindi is het haar eerste telg. Vader Bonbo is niet aan zijn eerste jong toe. "Bonbo bezit van alle okapi’s ter wereld de belangrijkste genen. Hij is de belangrijkste okapiman binnen het wereldwijde kweekprogramma", zegt Sander Hofman, coördinator van het Europese kweekprogramma voor ZOO Antwerpen. "Ubundu heeft met Bondo als vader dus ook goede genen. Deze geboorte is bijzonder goed nieuws voor de bedreigde diersoort."

Alle dieren die dit jaar worden geboren in de Zoo van Antwerpen krijgen een naam met beginletter U. Ubundu verwijst naar een stad in Congo. Het Afrikaanse land is immers de enige plek ter wereld waar nog okapi's voorkomen. Daar leven nog 15.000 dieren in het regenwoud. Maar ontbossing, mijnbouw, stroperij en politieke onrust bedreigen hun leefgebied. Vandaag leven er nog 15.000 okapi's in de natuur. Tien jaar geleden waren de dieren met dubbel zoveel. De geboorte van Ubundu is goed nieuws om het verdwijnen van de diersoort tegen te gaan.

Bekijk hieronder beelden van de kleine Ubundu:

Videospeler inladen...

Meest gelezen