Alain Destexhe verlaat MR en richt eigen partij "Liste Destexhe" op

Brussels parlementslid en senator Alain Destexhe verlaat de MR. Dat zegt hij in de kranten La Libre en La DH. Hij richt met het oog op de komende verkiezingen zijn eigen partij op, die voorlopig "Liste Destexhe" heet. Het wordt "een soort Franstalige N-VA", maar "natuurlijk zonder het confederalisme".

"De Waalse en Brusselse burgers herkennen zich niet meer in het huidige politieke aanbod over immigratie, goed bestuur, kernenergie, overheidsuitgaven ... De recente standpunten van de MR laten centrum-rechts en klassiek rechts niet meer toe om vertegenwoordigd te zijn in Franstalig België", meent Destexhe. Hij doet een oproep aan "alle Brusselaars en Walen" om hem te vervoegen. Hij heeft al een "klein aantal mensen" achter zich kunnen scharen voor zijn nieuwe partij, maar namen wil hij nog niet lossen. 

Het breekpunt met de MR was voor Destexhe de stemming over het VN-Migratiepact. Hij betreurt dat hij het enige Franstalige parlementslid was dat tegen stemde. Immigratie en integratie zijn belangrijke elementen van zijn programma. Goed bestuur vindt hij ook belangrijk en hij is pro-kernenergie. Hij pleit ook voor een rem op de werkloosheidsuitkeringen in de tijd. Volgens Destexhe beantwoorden het klassieke centrumrechts en rechts niet meer aan de noden van de kiezer. Met een lijst van 10 punten wil hij zich onderscheiden van de andere Franstalige partijen, zegt hij. 

"Ik neem aan dat we een Franstalige N-VA zullen zijn, natuurlijk zonder het confederalisme. We zijn voor een België met eenheid. Maar over veel thema's hebben we dezelfde standpunten als N-VA." Zijn nieuwe partij zal lijsten indienen voor de Brusselse, Waalse en Europese verkiezingen. 

De naam "Liste Destexhe" is voorlopig. Het is de bedoeling dat de partij na de verkiezingen een andere naam krijgt. 

Meest gelezen