De Schelde
Yorick Jansens

Amper 40 procent van Europese rivieren is gezond

De Europese rivieren zijn nog altijd in een povere staat. Dat blijkt uit het laatste waterrapport van de Europese Commissie. De verdere teloorgang is weliswaar gestopt, maar de doelstelling van gezonde waterlopen in 2027 is erg veraf.

De kwaliteit van het water in Europese rivieren is slecht. Amper 40 procent van de rivieren, meren en draslanden is gezond. "Dit is enorm teleurstellend, zelfs onverantwoord", zegt het Wereldnatuurfonds (WWF). Boosdoeners zijn de chemische vervuiling, overmatig watergebruik en obstakels die de loop van rivieren hinderen. 

Onze rivieren zijn ongezond maar de Europese regeringen doen er niets aan.

Wereldnatuurfonds (WWF)

Toch is een verbetering van de waterlopen merkbaar. Europa zet in op afvalwaterverwerking in de steden en minder vervuiling uit de landbouw. Steeds meer waterlopen worden ook in hun natuurlijke staat hersteld.

Waterrichtlijn

De Europese Unie stelde in 2000 een waterrichtlijn op. Deze moet de Europese wateren beschermen en herstellen. Maar de implementatie van de richtlijn laat lang op zich wachten. Er zijn ook onvoldoende middelen om de wetgeving te controleren. "Bovendien blijven veel lidstaten gebruik maken van de achterpoortjes in de wetgeving", aldus het WWF. 

“Wat het nog erger maakt, is dat veel lidstaten nu kiezen voor de makkelijkste uitweg. Ze ijveren voor een verzwakking van de richtlijn”, zegt het WWF. "Dit is onaanvaardbaar en gaat lijnrecht in tegen de belangen van de burgers."

Meest gelezen