Patrick Mascart

BBC gaat in Groot-Brittannië strijd aan met Netflix en komt met eigen streamingdienst

De natuurdocumentaires van "Planet Earth", het misdaaddrama "Luther", de satirische afleveringen van "Fawlty Towers" en andere BBC-series komen nog dit jaar op een eigen streamingdienst te staan. De Britse omroep gaat hiermee de strijd aan met Netflix. "Onderzoek onder het Britse publiek toont aan dat er een grote behoefte is aan een nieuwe Britse streamingdienst", zegt de directeur van de BBC, Tony Hall.

De BBC slaat hiervoor de handen ineen met Independent Television, ITV, een netwerk van Britse commerciële televisiezenders. Onder meer de serie "Mr. Bean", de komische poppenserie "The Muppet Show" en het kostuumdrama "Downton Abbey" worden door de zender uitgezonden. In 1955 werd ITV opgericht om juist tegenwicht te bieden aan de BBC, maar vanaf dit jaar werken ze dus op een online platform samen. 

Half miljoen abonnees

"BritBox", zo heet het platform. De twee organisaties hebben al een streamingdienst onder die naam in Noord-Amerika. Daar is het gerust een succes te noemen met meer dan een half miljoen abonnees. "Dat overtrof onze verwachtingen", wordt nu door de BBC en ITV gezegd. "Nu willen we ook in Groot-Brittannië één permanent, uitgebreid huis waar al onze inhoud overal te zien kan zijn."

Het nieuwe platform zal iPlayer of ITV Hub niet vervangen. Ook BBC-afleveringen die nu nog op Netflix te zien zijn, zullen daar niet van afgehaald worden. Of de dienst ook buiten Groot-Brittannië abonnementen gaat verkopen, is onduidelijk. 

"Too little, too late voor België"

Het idee van een "Vlaamse Netflix" is nog lang niet in zicht. Er gaan al langer stemmen op om Vlamingen te voorzien van één gezamenlijk digitaal platform voor eigen fictieseries.  Een studie van Econopolis heeft al uitgewezen dat almaar meer mensen uitgesteld kijken, waardoor de commerciële tv-zenders inkomsten zouden derven. Minder dan de helft van de Vlamingen zou dagelijks live naar televisie kijken.

Op basis daarvan legde Vlaams minister van Media Sven Gatz het plan van een streamingsdienst in eigen land toch op tafel. Onderhandelingen erover liepen op niets uit. Mediaspecialist en internetpionier Jo Caudron zegt dat het too little, too late is voor een Vlaamse Netflix. "Die had er kunnen komen als de zenders jaren geleden de handen in elkaar zouden hebben geslagen. Nu kan geen enkele zender dat nog alleen betalen. Maar Telenet en Proximus als de aggregators, als de lokale Apple TV, dat kan wél werken."

Meest gelezen