Videospeler inladen...

Björn Soenens: "De getuigenis van Cohen kan president Trump grote politieke schade toebrengen"

De voormalige advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Cohen, heeft uren getuigd voor het Amerikaanse Congres. Cohen noemde de president onder andere een racist en een bedrieger. Volgens Amerika­correspondent Björn Soenens kan de getuigenis van Cohen de president heel grote politieke schade toebrengen.

Björn Soenens: "Een Congreslid vroeg aan Cohen hoe vaak hij mensen had moeten afdreigen in opdracht van de president. Ongeveer 500 keer, antwoordde Cohen." De toon tijdens de getuigenis in het Congres was zeer vernietigend voor de president. De voormalige vertrouweling van Trump deed er een boekje open over de president en pleegde karaktermoord. "Het is iets dat Cohen kan doen, want hij kent natuurlijk de vuile was van Trump. Cohen was tien jaar lang zijn juridische lijfwacht", zegt Soenens. "Het kan Trump heel grote politieke schade opleveren."

Toch zette Cohen Trump soms ook uit de wind. Zo ontkende hij staalhard het langlopende verhaal dat hij naar Praag zou zijn gegaan in opdracht van de Trump-campagne om te praten over de beïnvloeding van de verkiezingen door de Russen. Hij heeft de president ook wat uit de wind gezet wanneer het ging om de rechtstreekse opdracht om te liegen voor het Congres. Maar hij vermeldde er fijntjes bij dat de advocaten wisten wat hij ging vertellen over de bouw van een Trump-toren in Moskou."

Cohen geen onbesproken figuur

Cohen zelf is geen onbesproken figuur. Intussen is de man veroordeeld tot drie jaar cel, ook voor zaken die niets met Trump te maken hebben. Het palmares van Cohen heeft duidelijk een invloed op het verschil in de vraagstelling tussen de Democraten en de Republikeinen. 

"Bij de Democraten zegt men: 'Dit is het eerste schot dat gelost is op weg naar een mogelijke afzetting van Trump'. Bij de Republikeinen zegt men dat er gewoon niks is, dat de Democraten hier een politieke show van gemaakt hebben, met een getuige die in hun ogen compleet ongeloofwaardig is, die zelf liegt en bedriegt en veroordeeld is. De anderen zeggen dan weer dat hij die leugens altijd heeft verkocht in opdracht van zijn baas, Donald Trump."

Het drama kan zijn dat Cohen vertelt wat hij weet over de president, maar nu niet meer geloofd wordt

Ook de raadsman van Cohen, Lanny Davis, is geen onbekend figuur. "Davis is erg verbonden met de Clinton-clan", weet Soenens. "Hij was adviseur van Bill Clinton tijdens zijn presidentschap, hij was de advocaat die Clinton beschermde tegen een afzettingsprocedure. En hij is een studiegenoot van Hillary Clinton. Volgens de Republikeinen wijst dit op een politiek spel, alleen maar om de president voor de zoveelste keer te beschadigen."

"Het drama zou kunnen zijn dat Cohen effectief vertelt wat hij allemaal weet over de president, maar nu niet meer geloofd wordt."

AFP or licensors

Politiek fatsoen

Cohen zelf stond altijd bekend als de pitbull van Trump. "Maar hij kwam hier zelfs vrij sympathiek over", merkte Soenens. "Het was bijna als een geslagen puppy die om een beetje medelijden vroeg. Hij leek een soort bekeerling, iemand die spijt had van zijn meer dan 10 jaar werk voor Trump. Op het einde hield hij zelfs een pleidooi voor meer politiek fatsoen en meer beleefdheid in de samenleving."

In Amerika en in de wereld zijn er concurrerende versies van de waarheid en de politieke verdeeldheid bepaalt wat je gelooft

Dat fatsoen zelf ontbrak overigens al te vaak tijdens de hoorzitting. "Soms was ik zelfs geschokt door wat ik hoorde", aldus nog Soenens. "Zo vroegen de Democraten of Trump een buitenechtelijk kind heeft en of hij Melania heeft geslagen. En anderzijds probeerden de Republikeinen de aantijgingen van racisme tegen te spreken door een zwarte medewerkster van Donald Trump op te voeren. Die stond daar dan te staan als een soort decorstuk. Zo van: 'Kijk, er werkt een zwarte vrouw in het Witte Huis, dus de president is geen racist'."

Soenens trekt alvast een conclusie waar je niet vrolijk van kunt worden. "Iemand zei terecht: In Amerika en in de wereld zijn er concurrerende versies van de waarheid en de politieke verdeeldheid bepaalt wat je gelooft. Vandaag was daar weer een bewijs van."

Herbeluister hier ook wat Björn Soenens over Cohen en Trump vertelde in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen