Videospeler inladen...

Britse parlement: "Ook bij een no deal moeten rechten van Britten in EU en Europeanen in VK gegarandeerd blijven"

Het Britse parlement wil dat de Britse regering de rechten van Britten in de EU en Europeanen in het VK na een brexit in alle gevallen garandeert. Dus ook bij een brexit zonder akkoord. Het parlement heeft een amendement daarover goedgekeurd. Brexitminister Barclay heeft intussen aangekondigd dat de Britse regering daarover gesprekken zal hebben met de Europese leiders.

De Britse regering heeft met de EU een terugtrekkingsakkoord afgesloten. Daarin wordt vastgelegd onder welke voorwaarden de Britten uit de EU zullen stappen. In dat akkoord is ook vastgelegd dat alle Britten die in de Unie wonen en alle Europeanen die in het VK wonen na de brexit al hun rechten zullen kunnen behouden. En dus kunnen blijven wonen en werken in respectievelijk het VK en de Unie.

Als Mays akkoord echter niet door het parlement raakt, bestaat de kans dat de Britten zonder akkoord uit de Unie stappen. En dan vervalt ook de regeling over die rechten. Voor veel mensen dreigt dan een periode van onzekerheid.

Om dat te voorkomen heeft het Britse parlement nu beslist dat die rechten in alle gevallen gegarandeerd moeten worden, dus ook als de Britten zonder akkoord uit de Unie zouden stappen. Het Britse parlement heeft daarover vanavond een amendement goedgekeurd.

Of die garanties er ook komen, ligt nu in handen van de Britse regering én Europa. De Britse regering heeft intussen bij monde van brexitminister Stephen Barclay laten weten dat ze daarover "de komende dagen" gesprekken wil opstarten met de Europese Unie om die rechten effectief te kunnen garanderen.

Mays belofte om over uitstel te stemmen nu ook formeel vastgelegd

Het parlement heeft ook een ander amendement goedgekeurd waarin bepaald wordt dat het parlement over uitstel van de brexit kan stemmen, als een meerderheid van de parlementsleden het akkoord van May een tweede keer afkeurt. Dit amendement legt eigenlijk vast wat premier May de parlementsleden gisteren heeft beloofd. Omdat ze aanvoelde dat dit amendement vandaag goedgekeurd zou worden, kwam ze het voorstel gisteren zelf op tafel leggen.

Een ander amendement, dat een no deal-scenario hoe dan ook uitsluit, heeft het niet gehaald. Een brexit zonder akkoord blijft dus nog altijd een van de mogelijkheden.

Plan-Labour weggestemd, Labour gaat nu volop voor tweede referendum

Een amendement ingediend door Labour werd ook weggestemd. Daarin vroeg de oppositiepartij om haar plan over te nemen in plaats van Mays terugtrekkingsakkoord. In het plan van Labour staat onder meer dat het VK in een permanente douane-unie met de EU zou moeten blijven. Maar dat plan kreeg dus geen meerderheid.

Zoals eerder deze week aangekondigd zal Labour nu ofwel zelf een amendement indienen om een tweede referendum te eisen ofwel een amendement van anderen daarover steunen. Op die manier wil Labour vermijden dat de Britten uit de Unie zouden stappen op basis van het "slechte" akkoord van May en haar Conservatieve Partij.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal Laat"

Meest gelezen