Videospeler inladen...

"Condoom niet langer nodig als hiv-seropositieve partner trouw medicatie neemt"

De moderne virusremmers zorgen ervoor dat het hiv-virus zo hard onderdrukt wordt dat het niet meer op te sporen is in het bloed. De seropositieve partner is dan niet meer besmettelijk en kan het hiv-virus niet meer doorgeven. Dat was al langer aangetoond in verschillende onderzoeken, maar de Hoge Gezondheidsraad (HGR) vindt dat er nu voldoende wetenschappelijke zekerheid is om een nieuw advies te formuleren. Het advies is goed nieuws voor koppels met een kinderwens.

Bij Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, zijn ze blij met het advies van de Hoge Gezondheidsraad. "Wij werken al langer op basis van die inzichten", zegt Boris Cruyssaert, "het is belangrijk dat een wetenschappelijke instantie nu ook zegt dat een condoom niet altijd nodig is.

Voor alle mensen met hiv kan het advies een geruststelling zijn. De kans dat het virus per ongeluk doorgegeven wordt, vervalt. En in de ogen van de publieke opinie vermindert het stigma - instinctief blijven we bang voor iets zoals hiv dat nog steeds met aftakeling en overlijden wordt geassocieerd."

Niet-detecteerbaar is niet-overdraagbaar

Op welke onderzoeken baseert de HGR zich nu? Er zijn twee grote Europese studies uitgevoerd naar de impact van virusremmers. In 2016 werden de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek waar 900 koppels aan hadden meegewerkt, homo- en heterokoppels, van wie één persoon seropositief was en een cART-behandeling volgde. (cART staat voor AntiRetrovirale Therapie.)

De hiv-serodiscordante koppels in deze Partner-1 Study hadden in totaal 58.500 sekscontacten zonder condoom. Bij geen enkele proefpersoon werd besmetting met hiv-besmetting vastgesteld.

Aan een tweede onderzoek (Partner-2) deden 800 koppels mee, deze keer uitsluitend homokoppels. Er waren 77.000 sekscontacten zonder condoom en ook dit experiment had geen enkele hiv-besmetting tot gevolg. 

Conclusie: dankzij de cART-behandeling met virusremmers daalt de virale lading in het bloed tot minder dan 50 virale kopieën/ml. Zo'n kleine lading kan niet meer worden opgespoord en is niet meer overdraagbaar.  Een condoom gebruiken om hiv-besmetting te voorkomen is dan ook niet meer nodig. 

Waarom volstond de Partner-1 studie niet?

Bij het eerste onderzoek waren vooral heterokoppels betrokken. "Maar om honderd procent zekerheid te hebben over de afwezigheid van besmettingsgevaar", zegt Boris Cruyssaert, "was het nodig om ook een grootschalige studie te doen bij homomannen."

"Want bij anale seks is het risico op besmetting in principe groter dan bij vaginale seks omdat er scheurtjes kunnen ontstaan, waardoor het hiv-virus makkelijker in het bloed terecht kan komen."

Ook wie met hiv besmet is, ziet kinderdroom in vervulling gaan

Het advies van de Hoge Gezondheidsraad is goed nieuws voor koppels met een kinderwens. Professor Annemie Vandamme: "Een heterokoppel van wie de man hiv-besmet is, kan zonder risico onbeschermde seks hebben en dus op de gewone manier zwanger worden." 

"Maar ook een hogere levenskwaliteit, ontplooiing van het seksleven, het bevorderen van het welzijn kunnen het stopzetten van het condoomgebruik door hiv-serodiscordante partners rechtvaardigen. Tenminste als de hiv-besmette partner nauwgezet de cART-behandeling volgt en de viruslading in het bloed niet meer meetbaar is."

Herbekijk hier het verslag uit "Het Journaal". 

Videospeler inladen...

Meest gelezen