Controle van "louche handelsstraten": 1 op 5 werknemers werkt in het zwart 

Vorig jaar zijn in onder andere Antwerpen, Brussel en Gent meer dan 400 handelszaken gecontroleerd in straten die bekend staan als "louche handelsstraten". Bij de controles bleek meer dan de helft van de werknemers niet in orde. Bijna één op vijf van hen werd betrapt op zwartwerk. Sommige zaken zetten ook illegalen aan het werk, en in twee gevallen werd mensenhandel vastgesteld. 

"Louche handelsstraten", wie in grote steden woont, kan er zich vermoedelijk meteen iets bij voorstellen. Nachtwinkels, telefoonshops, theehuizen, exotische restaurants en snackbars, wasserettes en carwashes zijn soms op opvallend vreemde uren open en verkopen aan lage prijzen.

1 op 5 werkt in het zwart

Vorig jaar trokken daarom verschillende lokale teams op pad, met mensen van zowel de sociale inspectiedienst, de politie, het FAVV als justitie en douane. Alles bij elkaar controleerden zij gericht 435 handelszaken, met in totaal 561 werknemers. Dat gebeurde vooral in Antwerpen, Brussel en Gent, maar ook in Luik en Charleroi. 

De stereotypen die over de handelszaken bestaan, lijken door die controles te worden bevestigd. Van de 561 gecontroleerde werknemers begingen 288 werknemers een inbreuk. 104 (bijna 1 op 5) werkten in het zwart. 34 werknemers hadden geen geldige verblijfsvergunning. 24 werkten terwijl ze toch een werkloosheidsuitkering kregen en 66 werkten zogezegd deeltijds, maar "foefelden" met hun uren. 

Lees verder onder de foto. 

De Kanaalzone in Anderlecht

Octopus

Marilyn De Decker, sociaal inspecteur in Brussel, ging mee op ronde in de Kanaalzone in Anderlecht: "Bij een bedrijf dat vuilnis uitsorteerde vonden we zo een tiental mensen zonder papieren terug", vertelt ze. "Zij werkten 's nachts omdat dat minder opviel. Die mensen gingen zo ver dat ze in het kanaal wilden springen om niet gecontroleerd te worden. Gelukkig waren veel mensen van de politie aanwezig en hadden we hun politiehonden om hen tegen te houden", zegt De Decker. 

Veel van die zaken zijn al vaak gecontroleerd. Dan verstoppen ze wat niet mag gezien worden, soms de werknemers zelf 

Marilyn De Decker, sociaal inspecteur bij ECOSOC in Brussel

Vooral de samenwerking tussen de verschillende diensten wordt dus positief onthaald. "Fraude is een octopus met verschillende armen", zegt Karel Deridder van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. "Als elke dienst telkens twee armen afhakt, blijft het leven. Samenwerken is dus noodzakelijk."

Volgend jaar opnieuw controles

Philippe De Backer, de minister voor bestrijding van sociale fraude, zette een minimum om minstens 200 zaken per jaar te controleren. "Dat is dubbel zo veel als de jaren ervoor", zegt De Backer. "En de resultaten tonen dat er nog heel wat werk is."

De resultaten kunnen aan de ene kant leiden tot de sluiting van deze zaken. Veel van de informatie wordt ook gebruikt om criminele netwerken en witwascircuits in kaart te brengen

Philippe De Backer, minister voor Bestrijding van sociale fraude (Open VLD)

Die resultaten zullen meteen worden gebruikt, zegt De Backer: "Ze kunnen aan de ene kant leiden tot de sluiting van deze zaken. (...) Veel van de informatie wordt ook gebruikt om criminele netwerken en witwascircuits in kaart te brengen." 

Er zijn eerder al andere initiatieven genomen om malafide handel aan te pakken. Zo was er de BIBOB-wetgeving waardoor lokale besturen strenger konden optreden en is het het bekende Kanaalplan in Brussel en het Stroomplan in Antwerpen. Maar ook volgend jaar zullen minstens 200 controles door deze gemengde teams worden uitgevoerd, garandeert De Backer.  

Meest gelezen