Temperatuurrecord 3e dag op rij gebroken, "en dat is het gevolg van de droogte van vorige zomer", zegt weerman Frank

Voor de derde dag op rij is een jarenoud temperatuurrecord van de weertabellen geveegd. Het record voor 27 februari stond op 17,3 graden, maar in Ukkel werd vanmiddag 18,5 graden gemeten. Dat er zo veel temperatuurrecords op zo'n korte tijd gebroken worden, is volgens weerman Frank Deboosere geen toeval. "Dat is een gevolg van de aanhoudende droogte, waarmee we sinds vorige zomer kampen", legt hij uit.

Rond de middag ging het kwik in Ukkel al nipt boven de 17,3 graden, waarmee het dagrecord voor 27 februari, dat al sinds 1959 op de tabellen stond, sneuvelde. Later op de middag klom de temperatuur ook nog richting de 19 graden. Dat de temperaturen van de laatste dagen eerder aan de lente doen denken dan aan de winter heeft te maken met de droogte, die ons land sinds vorige zomer in haar greep heeft, zegt weerman Frank Deboosere.

De bodem is nog steeds droog, en de luchtvochtigheid is laag, waardoor de temperaturen snel oplopen.

Weerman Frank Deboosere

"Afgelopen zomer hebben we een langdurig droge periode doorgemaakt. Die is toen in de lente begonnen, en dat watertekort hebben we de voorbije winter niet volledig weggefietst", legt weerman Frank Deboosere uit. "We hebben weliswaar een beetje neerslag gekregen, maar niet voldoende om het tekort aan te vullen."

En omdat de bodem nog steeds droger is dan gebruikelijk, kunnen de temperaturen op die eerste, vroege lentedagen meteen behoorlijk hoog oplopen. "We hebben te maken met heel lage luchtvochtigheden. Alle zonne-energie wordt gebruikt om de temperaturen de hoogte in te jagen."

Als we de komende maanden niet wat meer neerslag krijgen, dan gaan we bovendien opnieuw een bijzonder droge zomer tegemoet, waarschuwt Deboosere. "Er is echt véél water nodig, om de droge bodem te herstellen. Krijgen we dat niet, dan dreigen er nieuwe watertekorten én temperatuurextremen volgende zomer."

De komende dagen zakken de temperaturen stilaan, en vanaf zondag en begin volgende week zal het regenen. "We verwachten regen van betekenis, en wind. Het zal plots een beetje aanvoelen als herfst. Laat ons hopen dat het voldoende regent om het watertekort een beetje aan te vullen."

Videospeler inladen...

Vlamingen genieten van het lenteweer

Videospeler inladen...

Meest gelezen