AFP or licensors

De diepe val van topkardinaal Pell: in de gevangenis én verbannen door de paus

In Australië is topkardinaal George Pell naar de gevangenis overgebracht. Eerder werd Pell door een rechtbank in Melbourne schuldig bevonden aan kindermisbruik. Hij riskeert nu een gevangenisstraf van maximaal 50 jaar.

Het zat eraan te komen natuurlijk. George Pell, 77 jaar, loopt niet meer op vrije voeten rond, nadat hij is veroordeeld voor seksueel misbruik van twee koorjongetjes van amper 13 jaar oud. Enkele weken nadat hij aartsbisschop van Melbourne was geworden, in 1996, had hij zich in de sacristie van de kathedraal van Melbourne vergrepen aan de twee slachtoffers.  

Er hingen Pell trouwens nog drie andere zaken van kindermisbruik boven het hoofd. In de jaren zeventig zou hij twee jongetjes tussen 9 en 12 "ongepast hebben benaderd" in een zwembad in zijn thuisstad Ballarat, niet zo ver van Melbourne. Maar de procureur heeft gevraagd om die zaak te laten vallen nadat een rechter twee cruciale getuigenissen van tafel had geveegd.

Hoe dan ook, het "sacristieverhaal" kan Pell een maximale gevangenisstraf opleveren van 50 jaar. Zijn uiteindelijke straf kent hij pas over twee weken, op 13 maart.

Pell was trouwens al in december -unaniem door een jury - veroordeeld, maar werd pas nu openlijk veroordeeld én in hechtenis genomen om medische redenen. Eerst mocht hij zich laten opereren aan beide knieën. Maar uiteindelijk moest hij dus voor de rechter verschijnen, toegeroepen door woeste toeschouwers die hem "een monster, een crimineel en een pedofiel" noemden. Volgens ooggetuigen bleef hij onbewogen en koel toen hij de rechtbank in Melbourne buitenwandelde.

Chaos nu wellicht compleet in het Vaticaan

Pell is de hoogste katholieke functionaris uit de geschiedenis die wordt veroordeeld. Hij was een van de topadviseurs van paus Franciscus, behoorde een tijd tot zijn Raad van Kardinalen en was bovenal de Secretaris van Economie in het Vaticaan. Die geldt als de nummer 3 in rang, na de paus zélf natuurlijk en de staatssecretaris (kardinaal Pietro Parolin).  

Gisteren laat nog was Pell door de paus uit zijn functie als Secretaris gezet. De paus liet dat weten via zijn woordvoerder ad interim, Alessandro Gisotti. Dat Franciscus -meestal nochtans open in zijn communicatie- niet zélf communiceerde, wijst er wellicht op hoe moeilijk de zaak ligt en hoe hij ermee in zijn maag zit. Want nog niet eens twee weken geleden werd de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick al teruggezet in de lekenstand, ook al na een veroordeling voor (kinder)misbruik.   

Meer dan ooit is kindermisbruik dé gesel van het pontificaat van Franciscus

En dan te weten dat Franciscus nog maar enkele dagen geleden een speciaal bijeengeroepen bisschoppelijke conferentie afsloot, die zich boog over het misbruik in de Kerk. Waar Franciscus besloot met een engagement om elk misbruik te openbaren, aan te pakken en te bestraffen. Al waren er ook heel wat kritische stemmen te horen die vonden dat Franciscus al bij al maar met een beperkte lijst concrete maatregelen was afgekomen.

Hoe dan ook, de chaos is compleet binnen de Vaticaanse muren. Twee kardinalen die voor zulke zware feiten worden veroordeeld, waarna twee keer de (logische) degradatie volgt, het moet snijden bij Franciscus, die meer dan ooit het machts- en kindermisbruik als dé gesel van zijn pontificaat voelt.

Het Vaticaan heeft via zijn woordvoerder laten weten dat er ook een intern onderzoek komt door de Commissie van de Geloofsdoctrine. Dat kan ervoor zorgen dat Pell tot de lekenstatus wordt teruggezet.

Maar het is wellicht wachten op de strafmaat die over twee weken wordt bepaald in Melbourne. Het zou niet onlogisch zijn mocht Franciscus dan ook fors ingrijpen, ten nadele van iemand die hij als een van zijn absolute "apostelen" zag.  Een topkardinaal, een financiële topman, een geestelijke met aanzien is diep gevallen.  

Meest gelezen