Emma Thompson neemt scherp #metoo-standpunt in: "Daarom wil ik niet voor John Lasseter werken"

Actrice Emma Thompson heeft in een brief uitgelegd waarom ze zich teruggetrokken heeft uit de animatiefilm "Luck" nadat het bedrijf dat de film maakt John Lasseter had aangeworven. "Ik vind het zeer bizar dat een bedrijf in dit klimaat iemand met een patroon van wangedrag zoals Mr Lasseter aanneemt", stelt de Britse actrice onomwonden. 

John Lasseter stapte vorig jaar op bij Disney Animation na beschuldigingen van seksuele intimidatie. De regisseur van "Toy story" en "Cars" kondigde aan dat hij een "sabattical" zou nemen, verontschuldigde zich en gaf toe dat hij gefaald had om een "cultuur van vertrouwen en respect" in zijn studio's te creëren".

Lasseter werd als baas aangenomen bij Skydance Animation. Voor die studio zou Emma Thompson haar stem lenen aan een personage in "Luck", een nieuwe animatiefilm over hoe geluk ons dagelijks leven kan beïnvloeden.  Thompson is bekend van films als "Sense and sensibility" en "Howards End". Ze kreeg eind vorig jaar van prins William de titel Dame Commander of the British Empire. 

In een brief die gepubliceerd is in The Los Angeles Times legt Thompson nu uit waarom ze zich teruggetrokken heeft uit het project.  

Volgens Thompson is het hoog tijd dat er uitgesproken wordt waarom dergelijk gedrag van hooggeplaatste mannen niet meer getolereerd kan worden. "Als een man al decennialang vrouwen op een ongepaste manier aangeraakt heeft, waarom zou een vrouw dan nog voor hem willen werken als de enige reden waarom hij dat nu niet meer doet is, omdat zijn contract stipuleert dat hij zich professioneel moet gedragen?", schrijft Thompson onder meer. 

"De boodschap lijkt te zijn: "ik leer om vrouwen te respecteren, blijf alsjeblieft geduldig terwijl ik daaraan werk, het is niet makkelijk"", voegt ze eraan toe. 

"Er is al veel gezegd over Lasseter "een tweede kans" geven", gaat ze verder. "Maar waarschijnlijk verdient hij miljoenen dollars om die tweede kans te krijgen. Hoeveel krijgen de medewerkers van Skydance om hem die tweede kans te geven?" 

De boodschap van Thompson wordt erg positief ontvangen. Volgens Melissa Silverstein, die in Hollywood campagnes opstartte om gendergelijkheid en inclusie te promoten, is de beslissing van Thompson om uit "Luck" te stappen "een van de meest betekenisvolle momenten in de #metoo-beweging". 

Ook de Time's up-beweging heeft de actie van Thompson al toegejuicht. 

Thompson besluit haar brief met de boodschap dat ze het jammer vindt dat ze het project van Alessandro Carloni verlaten heeft, maar dat ze in de huidige omstandigheden geen andere keuze had. "Ik vind Carloni een ongelofelijk creatieve regisseur. Maar ik kan alleen maar doen wat juist voelt in deze moeilijke tijden van collectieve bewustwording. (...) Ik ben me ervan bewust dat als mensen zoals ik geen standpunt innemen het weinig waarschijnlijk is dat er iets gaat veranderen met een snelheid die nodig is om de generatie van mijn dochter te beschermen."   

Meest gelezen