Videospeler inladen...

Geen Oekraïne op Songfestival: kandidate wil kunnen optreden in Rusland

Oekraïne zal niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Israël. Dat liet de UA:PBC, de Oekraïense staatsomroep weten. De Oekraïense kandidate Anna Korsun (27), beter bekend als Maruv, weigerde een contract te ondertekenen waarin stond dat ze niet mocht optreden in Rusland.

De nationale selectie in Oekraïne zorgde dit jaar voor heel wat ophef. De openbare omroep weigerde om zijn kandidaten te laten optreden in Rusland. Daar ging Maruv niet mee akkoord, omdat ze dan "aan propaganda zou doen voor de Oekraïense regering". De winnares van het nationale songfestival kreeg dinsdag vervolgens te horen dat ze haar land daarom niet zal mogen vertegenwoordigen. 

De relatie tussen Rusland en Oekraïne is al jaren gespannen,  met als dieptepunt de Russische annexatie van de Krim in 2014. Maruv wilde niet dat ze met haar deelname de mening van de Oekraïense samenleving zou overbrengen. Ook Freedom Jazz en Kazka, de tweede en derde in de rij, weigerden om de plaats van MARUV in te nemen. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen