© Fotodesign Märzinger

Aantal klachten over gender­discriminatie is afgelopen vijf jaar verdubbeld

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft vorig jaar 818 meldingen over genderdiscriminatie binnengekregen. Dat is dubbel zoveel als 5 jaar geleden. Opvallend: de helft van de klachten komt van vrouwen en gaat over discriminatie op het werk. 

Elk jaar neemt het aantal meldingen van discriminatie in ons land toe. In vijf jaar tijd is het aantal meldingen over genderdiscriminatie verdubbeld: in 2018 waren het er 818. "In 2017 was er een forse stijging, en dat heeft volgens ons te maken met een campagne rond zwangerschapsdiscriminatie die we toen hebben  gevoerd", vertelt Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. "We hadden vorig jaar een daling van het aantal meldingen verwacht, maar we hebben een verdere stijging van 10 procent genoteerd."

Eén op de vijf klachten gaat over zwangerschapsdiscriminatie. Het gaat dan bijvoorbeeld over zwangere vrouwen die bij een sollicitatie niet worden geselecteerd, die naast een  promotie grijpen of van wie het tijdelijk contract niet wordt verlengd. "We krijgen daarover ook opvallend meer klachten van partners van zwangere vrouwen", weet Liesbet Stevens.

Het Instituut krijgt ook opvallend veel meer klachten over seksisme: 25 procent meer in vergelijking met 2017. "Het gaat dan over intimidatie op de openbare weg, over seksisme online of in reclameboodschappen", legt Stevens uit. Deze stijging heeft volgens haar ook te maken met #metoo.

Een derde opvallende trend is de stijging van het aantal meldingen van transgenders, 60 procent meer in vergelijking met 2017.

Meest gelezen