Videospeler inladen...

Groen tegen Liesbeth Homans (N-VA): "U bent Vlaanderen niet waardig op dit moment"

Een vraag van Groen aan Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) heeft geleid tot een bitse woordenstrijd in het Vlaams Parlement. Imade Annouri wilde van Homans weten wat ze zou ondernemen tegen de toenemende populariteit van extreemrechts bij jongeren, maar kreeg voor de voeten geworpen of zijn vraag ook gold voor de Grijze Wolven, een extreemrechtse Turkse groep.

Homans gaf een overzicht van alle actieplannen van de Vlaamse regering om de invloed van bewegingen zoals Schild & Vrienden te counteren, maar het was haar slotbemerking die tot parlementaire ophef leidde.  "Ik ben het volledig eens met u dat we alle vormen van extremisme, polarisering en radicalisering moeten tegengaan. Maar als u zegt extreemrechts, mogen we dan het debat breder trekken en ook over de Grijze Wolven spreken, ja of nee?"

Als u zegt extreemrechts, mogen we dan het debat breder trekken en ook over de Grijze Wolven spreken?

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA)

Hoewel ze dat niet met zoveel woorden zei, verwees Homans eigenlijk naar Kenan Aydogan, een kandidaat van Ecolo-Groen voor de  gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Joost-ten-Node van vorig jaar. Van Aydogan is vorig jaar een foto opgedoken waarop hij de groet van de Turkse extreemrechtse beweging maakt.

Annouri antwoordde dat hij uiteraard tegen alle vormen van extremisme is. "Een simpele zoekopdracht had u al het antwoord op uw vraag kunnen geven."

We mogen niet de fout maken om als er een probleem aan de rechterzijde opduikt te zeggen: dat is waar, maar laten we vooral over de andere kant spreken

Vlaams fractieleider Bart Somers (Open VLD)

Dat het antwoord van Homans tot ergernis leidde bij de oppositie, hoeft niet te verwonderen, maar opmerkelijker was de ergernis bij coalitiepartners CD&V en Open VLD. "Ik neem de verdediging van onze westerse grondwaarden ernstig, of de aanval nu komt van links, van rechts of van welke fundamentalisten ook", beet fractieleider Bart Somers (Open VLD) Homans toe. "We mogen niet de fout maken om als er een probleem aan de rechterzijde opduikt te zeggen: dat is waar, maar laten we vooral over de andere kant spreken. We moeten over álle kanten kunnen spreken op een onbevangen manier."

Minister Homans deed haar best om aan te tonen dat ze wel degelijk alle vormen van extremisme wil bestrijden, maar blijft zich wat ergeren aan de fixatie op één groep

In plaats van als minister uw verantwoordelijkheid op te nemen, bezondigt u zich aan soort intentieproces

Vlaams Parlementslid Imade Annouri (Groen)

"Ik ben eigenlijk ontzettend teleurgesteld in uw antwoord", besloot Annouri, bij wie het giftig zinnetje over de Grijze Wolven is blijven hangen. "In plaats van als minister uw verantwoordelijkheid op te nemen, bezondigt u zich eigenlijk aan een soort intentieproces."

Annouri wijst erop dat leerkrachten klagen over de invloed van extreemrechts gedachtegoed in de klas. "Dan klaag ik dat aan, net zoals ik dat heb gedaan met islamistisch fundamentalisme." Annouri wil naar eigen zeggen de Vlaamse pluralistische samenleving vrijwaren van elke vorm van radicalisme. "Ik verwacht van u dat u uw verantwoordelijkheid opneemt en elke vorm van extremisme mee aanpakt in plaats van een  verdeel-en-heersspel te spelen. U bent Vlaanderen niet waardig op dit moment."

Meest gelezen