België moet twee IS-weduwes en zes kinderen dan toch niet terughalen 

De Belgische staat moet de twee IS-weduwes Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal en hun zes kinderen dan toch niet naar België terughalen. Dat heeft het hof van beroep in Brussel beslist. Verschillende politici reageren dat het wel nog steeds mogelijk blijft om de kinderen, zonder hun moeders, uit Syrië naar België over te brengen. 

"Alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen" moeten worden genomen om de IS-weduwes Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal en hun zes kinderen te laten terugkeren naar België. Dat was de beslissing van de rechter in kortgeding eind december. De twee IS-weduwes - die overigens al bij verstek werden veroordeeld tot vijf jaar cel voor hun rol bij IS - zitten al een hele tijd in het kamp Al-Hol in het noorden van Syrië. Over de beslissing dat de IS-moeders en hun kinderen moesten terugkeren, ontstond veel politieke ophef. 

De Belgische staat ging uiteindelijk in beroep tegen de beslissing van de rechter. De rechter van het hof van beroep heeft nu beslist dat die vraag gegrond is, en vindt dat de vrouwen en hun kinderen niet moéten worden teruggehaald. Maar, zo benadrukt het hof van beroep, ze mógen wel nog steeds worden teruggehaald. 

Kinderen waarschijnlijk teruggehaald

Uit verschillende politieke hoeken klinkt het dat deze beslissing het nu mogelijk maakt om de kinderen zonder hun moeders te laten terugkeren. "De Belgische regering blijft niettemin inspanningen leveren om kinderen tot tien jaar terug naar België te halen", zegt minister van Justitie Koen Geens in een reactie. Dat kinderen tot tien jaar terug moeten worden gehaald, had de regering eerder in december beslist. "Kinderen kunnen nooit schuldig zijn aan de daden van hun ouders", zegt Geens nog. Ook voormalig staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) laat verstaan dat het een optie blijft om de kinderen zonder hun moeders terug te halen. 

De Belgische regering blijft niettemin inspanningen leveren om kinderen tot tien jaar terug naar België te halen

Koen Geens, minister van Justitie (CD&V)

De rechter van het hof van beroep heeft de beslissing gemaakt omdat de twee moeders al eerder een vraag hadden ingediend om terug te kunnen komen naar België. Ook toen, op 12 september 2018, besliste de rechter van het hof van beroep in Brussel dat de Belgische staat hen niet moést terughalen. Daarom werd nu dezelfde lijn opnieuw aangehouden. 

In oktober sprak VRT NWS-journalist Rudi Vranckx nog met de twee IS-weduwes, in een vluchtelingenkamp in Syrië. Bouchra Abouallal, een van hen, laat duidelijk verstaan dat ze bereid is om haar kinderen naar België te laten komen, zonder zelf terug te keren. Bekijk hier de reportage: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen