Een voorstelling van het nog te bouwen nieuwe onderzoeksschip, waarvan de naam nog moet gekozen worden.
www.belgium.be

Kies uit zes voorstellen de naam van het nieuwe Belgische onderzoeksschip, en neen, Boaty McBoatface wordt het niet

Het Belgische onderzoeksschip RV Belgica krijgt een opvolger, en eind 2018 heeft het kabinet Wetenschapsbeleid een wedstrijd gelanceerd om de naam van het nieuwe schip te bepalen. De eerste fase van deze wedstrijd, waarin scholen namen konden suggereren, is intussen afgesloten. Uit die inzendingen werden zes namen gekozen voor de tweede ronde, waarin iedereen tot en met 27 maart 2019 zijn stem kan uitbrengen om de naam van het nieuwe schip te bepalen. En of u dat nu jammer vindt of niet, Boaty McBoatface behoort niet tot de mogelijkheden.

Na bijna 35 jaar dienst was het Belgische oceanografisch onderzoeksschip RV Belgica (research vessel Belgica A 962, bouwjaar 1984) dringend aan vervanging toe, en daarom nam de regering eind oktober 2016 de beslissing om een nieuw, modern onderzoeksschip te laten bouwen. 

Het contract werd binnengehaald door de Spaanse scheepsbouwer Freire Shipyard en scheepsdesigner Rolls-Royce Marine AS, en ging op 8 juni 2018 van start. Sindsdien werden de gedetailleerde plannen van het schip uitgetekend, en werden schaalmodellen uitgetest.

Momenteel is de fase van het staalsnijden aangebroken, en in maart 2019 zal de kiellegging plaatsvinden, het equivalent van de eerste steen bij een gebouw. Het nieuwe onderzoeksschip zal eind 2020 operationeel zijn, en zal de volgende 30 jaar de mariene onderzoeksgemeenschap verder ondersteunen.

Na meer dan 34 jaar dienst en 900.000 afgelegde kilometer - 20 keer de aarde rond -, is het onderzoeksschip Belgica aan vervanging toe.
Hans Hillewaert (Lycaon)/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

Keuze uit zes namen

Een nieuw schip moet natuurlijk ook een naam krijgen, en het kabinet Wetenschapsbeleid lanceerde daarvoor op 6 november 2018 een wedstrijd.

In een eerste fase – die liep tot 31 januari 2019 – werden klassen van het eerste tot en met het vierde schooljaar van het secundair onderwijs uitgenodigd om voorstellen in te dienen. Om geldig te zijn moesten de  voorstellen bestaan uit een passende naam en een origineel filmpje, waarin de keuze van de naam werd toegelicht.

De partners in het project - het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), het Ministerie van Defensie en het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) - selecteerden uit die inzendingen zes namen die meedingen naar de hoofdprijs. Iedereen kan nu mee bepalen onder welke naam het nieuwe schip over onze zeeën en oceanen zal varen door van 27 februari tot en met 27 maart 2019 te stemmen via https://www.belspo.be/belspo/NewRV/contest_name_nl.stm. Daar kunnen ook de filmpjes bekeken worden. 

Boaty McBoatface, de inzending die in het Verenigd Koninkrijk de meeste stemmen kreeg in een internetpoll als naam voor een nieuw Britse onderzoeksschip, zit niet bij de zes mogelijkheden. De namen waaruit wel gekozen kan worden zijn: 

  • Belgica 2 
  • BELSORA
  • IMPACT
  • Lab Mare
  • Odyssea
  • Stella Maris

De klas die de winnende naam heeft voorgesteld, zal zich ambassadeur van het nieuwe onderzoeksschip mogen noemen, en de leerlingen zullen hun zeebenen kunnen testen op een dagtrip met het huidige onderzoeksschip RV Belgica.

Een selectiejury zal overigens ook bepalen welk filmpje het meest kan overtuigen, waarbij originaliteit voorop staat. De klas die deze productie gerealiseerd heeft, mag eveneens mee op dagtrip met de RV Belgica. 

De allereerste Belgica, waarmee ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache van 1897 tot 1899 op expeditie ging naar de Zuidpool, en er als eerste overwinterde. Hier ligt het schip voor anker bij Mount William op Antwerp of Anvers Island, een eiland in de Palmer Archipel op Antarctica dat zijn naam kreeg van de Gerlache.

Meest gelezen