Videospeler inladen...

Mogelijk slachtoffer Roger Vangheluwe verhoord: "Dit is de schaamte voorbij"

De voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe heeft een klacht wegens laster ingediend tegen minstens twee mogelijke slachtoffers van seksueel misbruik. Vanmorgen werden zij allebei verhoord. Een van hen, Kris Verduyn beweert dat hij 25 jaar geleden seksueel is misbruikt door Vangheluwe. De man vindt het schandalig dat hij nu zélf wordt verhoord: "Het is gewoon schandalig dat de dader machtsmisbruik blijft vertonen. Hij denkt nog altijd dat hij messias en koning is." Verduyn blijft ook bij zijn versie van de feiten.

Kris Verduyn beweert dat hij 25 jaar geleden seksueel is misbruikt door de toenmalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe. Volgens Verduyn zou dat gebeurd zijn voor de vormselviering van zijn zus, toen hij 10 jaar oud was en optrad als misdienaar. Omdat Vangheluwe een klacht wegens laster en eerroof indiende tegen onder andere Verduyn, werd die vanmorgen zélf ondervraagd als verdachte. 

Het is gewoon schandalig dat de dader machtsmisbruik blijft vertonen. Hij denkt nog altijd dat hij messias en koning is

Kris Verduyn, vermeend slachtoffer van seksueel misbruik door Roger Vangheluwe

Bij het buitenkomen reageert Verduyn aangedaan. "Het is gewoon schandalig dat de dader machtsmisbruik blijft vertonen. Hij denkt nog altijd dat hij messias en koning is", zegt hij. Verduyn blijft dan ook zijn versie van de feiten aanhouden. "Het parket zal dat verder onderzoeken. Ik wijk geen centimeter af van mijn verklaring. Ik sta hier in naam van alle slachtoffers."

Zijn advocaat, Walter Van Steenbrugge, bevestigt dat Verduyn niet de enige is tegen wie een klacht wegens laster en eerroof voorligt. "Het gaat over meerdere klachten", zegt Van Steenbrugge, die overigens niet te spreken is over de gang van zaken. Vanmogen werd ook een ander mogelijk slachtoffer, A., verhoord. "Dit is echt de schaamte voorbij", zegt Van Steenbrugge. "Over de realiteit van de feiten kan geen twijfel zijn. (...)  Moest het niet dramatisch zijn, dan zou het belachelijk zijn."

De advocaat van Vangheluwe, Joris Van Cauter, wilde vandaag niet reageren. Hij laat weten dat hij alle vertrouwen heeft in het verdere verloop van het gerechtelijk onderzoek. 

Kris Verduyn (links) en zijn advocaat Walter Van Steenbrugge (rechts) zijn er niet over te spreken dat er nu mogelijke slachtoffers van seksueel misbruik worden verhoord.

Operatie Kelk

Roger Vangheluwe was de 25e bisschop van Brugge, tussen 1984 en 2010. Op 22 april 2010 bood hij zijn ontslag als bisschop aan omdat hij zich voor en na zijn bisschopswijding schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik van twee neven van hem.

Die feiten maken deel uit van Operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de Belgische Kerk. In 2016 was het federaal parket van oordeel dat de strafvordering in Operatie Kelk vervallen was, onder andere omdat sommige feiten verjaard zijn. De Brusselse raadkamer sloot het dossier echter nog niet af, omdat er bijkomend onderzoek gevraagd werd door verschillende burgerlijke partijen.

Sindsdien heeft advocaat Walter Vansteenbrugge nog verschillende bijkomende klachten ingediend tegen Roger Vangheluwe. Eén van die beweerde slachtoffers is Kris Verduyn. 

Bekijk hier de reportage uit het middagjournaal over het verhoor van Kris Verduyn: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen