Videospeler inladen...

Moeten er nog complotten zijn? Vranckx & Byloo over het stokoude antisemitisme en de kostbare zaden van Aleppo

Dan is een mens net terug uit Irak, mag hij al meteen de podcaststudio weer in. En dàt Rudi Vranckx en Vincent Byloo veel te bespreken hebben, want er is deze maand weer heel wat gebeurd in de wereld. Zo veel zelfs dat ze er twee gasten bij halen: Lieven Scheire en Herman Van Goethem komen een woordje meepraten. 

Terwijl Rudi Vranckx door Irak reisde, gooide de Amerikaanse president een Twittersteen in de kikkerpoel. Plots dacht het Westen wél na over waar het naartoe moest met die IS’ers uit hun contreien. Belangrijk, want vanzelf verdwijnen zullen ze niet, hoe vaak de Amerikaanse president ook nog tweet dat IS echt wel verslagen is. Waar hebben we dat nog gehoord?

Evenmin verslagen is het antisemitisme. De protocollen van Zion, de Rothschilds … de complottheorieën zijn meer dan honderd jaar oud en nog vaker weerlegd, maar ze blijven de verbeelding voeden. Ook die van zijn eigen tolk in Irak, moest Rudi daar tot zijn verbazing vaststellen. Hoe komt dat toch? “Gaza is de Voerstreek van de wereld”, vindt Herman Van Goethem, tegenwoordig rector van de Universiteit Antwerpen en in een vorig leven conservator van de Kazerne Dossin. 

Hebben net als die Protocollen ook negen levens: Twittertrollen. Vraag maar aan Rudi. Dat deed Vincent deze aflevering ook, in zijn Message to Rudi

En van de Voerstreek van de wereld gaat het ten slotte naar de graanschuur van de Arabische wereld. In Aleppo ligt een zadenbank met stalen van enkele van de vaakst gebruikte tarwesoorten. Alleen is het een mysterie hoe het nu met die biologische back-up gesteld is, na acht jaar burgeroorlog. Nerdland-podcaster en algemeen wetenschapsminnaar Lieven Scheire komt uitleggen waarom het lot van die zadenbank ons allemaal aanbelangt … en moet Rudi en passant teleurstellen, want een gekloonde Neanderthaler is nog niet voor morgen.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Jouw message to Rudi in de podcast? Dat kan via vranckxenbyloo@vrt.be.

Meest gelezen