AP2011

Nederlandse machtsgreep bij Air France KLM leidt tot wrevel met Frankrijk

De Franse president Macron wil meer duidelijkheid over de machtsgreep van de Nederlandse regering bij luchtvaartgroep Air France KLM.

De Nederlandse regering investeert 680 miljoen euro in Air France KLM. Op die manier krijgt Nederland 12,68 procent van de holding in handen.  Nederland wil nog meer aandelen kopen en zijn belang verder opvoeren tot 14 procent. Dan wordt het Nederlandse belang in Air France KLM even groot als dat van de Franse staat. Nederland wil op die manier de belangen van KLM en ook van de luchthaven Schiphol beter kunnen verdedigen.

De Franse president Macron is verrast door die zet en wil nu dat Nederland zijn bedoelingen verduidelijkt. "De Franse regering werd niet op de hoogte gebracht. Ik neem er akte van. Nu is het aan de Nederlandse regering om haar intenties te verduidelijken. Daarom heeft minister van Financiën Bruno Le Maire zijn Nederlandse collega uitgenodigd in Parijs." Le Maire zelf reageert scherper: "Ik vind de beslissing van de Nederlandse regering onbegrijpelijk en onverwacht."

Aandeel krijgt klappen

Ook beleggers reageren misnoegd op de Nederlandse machtsgreep. Het aandeel duikt ruim bijna 12 procent lager.  Beleggers vrezen dat meer overheidsbemoeienis het bedrijf niet ten goede zal komen.

Air France en KLM zijn al 15 jaar één holding. Maar wrevel tussen beide onderliggende bedrijven is er altijd geweest. Afgelopen maanden waren er spanningen over de positie van KLM-topman Pieter Elbers, die de autonomie van KLM in de groep wil waarborgen.  Bij de Nederlanders is er ook ergernis omdat het kleinere KLM veel winstgevender is dan het grotere Air France.

Meest gelezen