Videospeler inladen...

Pakistaanse en Indiase luchtmacht raken slaags boven Kashmir, "Indiase toestellen neergeschoten"

Voor de tweede opeenvolgende dag is het tot een treffen gekomen tussen de kernmachten India en Pakistan. Pakistaanse vliegtuigen probeerden het luchtruim van India binnen te dringen en twee Indiase vliegtuigen zouden zijn neergehaald.

Vanochtend zou de Pakistaanse luchtmacht het luchtruim van de Noord-Indiase deelstaat Jammu & Kashmir zijn binnengedrongen. De vliegtuigen zouden daarop verjaagd zijn door Indiase toestellen. Volgens Delhi is een Pakistaanse F-16 neergehaald, maar dat is nog niet bevestigd.

Pakistan beweert dan weer dat twee Indiase vliegtuigen boven het Pakistaanse deel van Kashmir zijn neergeschoten. Twee piloten zouden gevangen­genomen zijn. India geeft het verlies van een MiG-21 toe, een verouderd toestel. Omdat beide landen ook een propagandaoorlog voeren, is het nog niet zeker wat er precies gebeurt.

Zeker is dat Pakistan vanochtend het volledige luchtruim gesloten heeft voor de burgerluchtvaart. Ook het vliegverkeer in de Indiase deelstaten Kashmir, Punjab en Himachal Pradesh is opgeschort uit voorzorg.  Veel internationale vluchten over het gebied worden omgeleid.

Bij een ander incident zouden zes Pakistanen gedood zijn bij Indiase mortierbeschietingen langs de grens. Volgens Islamabad gaat het om burgers, maar ook hier is er geen duidelijkheid. Aanleiding voor het conflict is een terreuraanslag in Kashmir twee weken geleden waarbij meer dan 40 Indiase paramilitairen zijn gedood. Volgens India houdt Pakistan de terreurgroep die de aanslagen heeft opgeëist -Jaysh-e Mohammed- de hand boven het hoofd, maar Pakistan ontkent dat. 

Meer gevechten op komst?

Als vergelding voor die aanslag hebben Indiase vliegtuigen gisteren een kamp van moslimterroristen in het Pakistaanse deel van Kashmir gebombardeerd. Daarbij zouden volgens India een twintigtal terroristen gedood zijn.

Het is voor het eerst sinds de afscheuringsoorlog van Bangladesh in 1971 dat Indiase en Pakistaanse vliegtuigen elkaars luchtruim binnendringen. De internationale gemeenschap roept beide kernmachten op tot kalmte, maar blijkbaar gaan die beurtelings nu elkaar dwarszitten. Binnenkort zijn er in India verkiezingen en de hindoenationalistische partij BJP van premier Narendra Modi kan het zich niet veroorloven om "soft" te lijken. Er moet dus worden teruggeslagen naar Pakistan.

Beide landen hebben sinds hun onafhankelijkheid in 1947 vier oorlogen uitgevochten (1947-1948, 1965, 1971 en 1999). Drie daarvan waren het gevolg van de betwisting over de regio Kashmir.

Videospeler inladen...

Meest gelezen