Videospeler inladen...

Presentator Luc Janssen neemt afscheid: van "het scheetincident" tot Hans Teeuwen

Luc Janssen heeft afscheid genomen van de radio met een vier uur durende special op Radio 1: "In memoriam de Lux". Wij lijsten hieronder op waarom Luc Janssen voor velen een icoon is van de radio, en een godsgeschenk voor de "alternatieve" muziekliefhebber.

"Bonsoir, goedenavond", de laatste jaren bezet Luc Janssen op hoogst persoonlijke wijze de radiostudio van Radio 1, tussen 19 uur en 20 uur, maar het verhaal van Luc Janssen begint al eind jaren 70 met het (wel ja) legendarische programma "Domino" bij Omroep Brabant. Trouwe luisteraars volgen hem in de jaren 90, eerst naar Nederland en later ook naar Studio Brussel, waar hij onder andere "Mish mash" en "Crapuul de Lux" presenteert. 

De Canvaskijker kent hem als stem van "Belpop", of als presentator van het cultuurprogramma "Lux". De fervente festivalganger houdt of walgt (er is geen tussenweg) van zijn presentatiestijl, die hij etaleert op de podia van Rock Werchter en Pukkelpop. Donderdagavond nam Luc Janssen - immer in stijlvol zwart - afscheid van radio en televisie, met een special op Radio 1. Een portret in drie delen.

Luc, de dwarse radiomaker

"De stem van een generatie", zo kan je Luc Janssen omschrijven. Zijn programma's stelt hij helemaal zelf samen. Voor zijn eerste programma "Domino" koopt hij naar eigen zeggen 99% van de platen zelf, vaak in obscure platenzaken in Londen. Zijn programma groeit uit tot een vrijplaats, waar luisteraars elke week nieuwe muziek ontdekken.

Andere luisteraars, met andere scheten? Bel 02 736 75 91

Luc Janssen, live tijdens nachtuitzending

Begin jaren 80 loopt het mis. Tijdens het nachtprogramma "Twee tot twee" laat hij live op de radio een scheet van een luisteraar horen. 37 jaar geleden is dat voldoende om op staande voet ontslagen te worden, per telegram. Een paar maanden later mag Luc Janssen onder voorwaarden weer beginnen, maar het is niet de meest fijne periode voor de radiomaker.

Beluister hieronder het "scheetincident" uit 1982, waardoor Luc Janssen tijdelijk werd ontslagen "omwille van onwelvoeglijk gedrag":

Er komt in 1987 een aanbod uit Nederland, om daar John Peel te vervangen bij VPRO. Janssen presenteert en stelt in Hilversum onder andere het programma "Frontlijn" samen. Na een tijdje neemt hij daarom - niet helemaal gelukkig - afscheid van de VRT. Janssen laat ook meteen zijn "Vlaamse tongval" achter.

Beluister hieronder zijn "dwarse afscheid" in 1989, voor hij de deur dichttrekt bij VRT en voltijds radio gaat maken in Nederland:

In 1995 keert Luc Janssen deeltijds terug naar de VRT en is hij te horen op Studio Brussel, waar hij onder andere "Mish mash" presenteert. Wanneer Janssen door Radio 1 in 2006 wordt gevraagd om de zender te restylen, neemt Gunther Desamblanx een jaar later dat controversiële programma over.

Beluister hieronder een interview uit 2007 met Luc Janssen tijdens Pukkelpop:

Radio 1 vormt het laatste radiohoofdstuk van Luc Janssen. Daar presenteert of vervangt hij als zelfverklaarde "supersub" zowat elk (muziek)programma op de zender. De laatste jaren hoort u hem tussen 19 en 20 uur in het archiefprogramma "Retro".  

Luc, de muzikale goeroe

Luc Janssen is de stem die u elke aflevering van het Canvasprogramma "Belpop" op sleeptouw neemt. Die "gidsfunctie" heeft Janssen al sinds eind jaren 70: jonge muziekliefhebbers nemen zijn radioprogramma's op cassette op, en bewaren die als relikwieën. Hij drukt een stempel op de muzieksmaak van zijn (vaak jongere) luisteraars. 

Auteurs als Saskia De Coster, Jeroen Olyslaegers en Peter Verhelst zijn mee gevormd door "papa Lux", zoals Luc Janssen liefkozend wordt genoemd. Die muzikale kennis mag hij af en toe ook op televisie etaleren, toen nog met een weelderige (en niet zo grijze) haarbos. 

Videospeler inladen...

Zijn neus voor goede, nieuwe muziek gebruikt hij achter de schermen ook voor het festival Pukkelpop, dat in de beginperiode midden jaren 80 in de eerste plaats een festival is "voor en door jongeren". Luc Janssen kondigt als festivalpresentator de artiesten aan, op verschillende podia. Eppo Janssen, zijn zoon, is vaste programmator van Pukkelpop. Ook Rock Werchter en Sfinx presenteert Luc Janssen verschillende keren.

Bekijk hier een fragment uit "Prettig gestoord" uit 1994, waarin Luc Janssen het concept "Pukkelpop" uit de doeken doet:

Videospeler inladen...

Luc, de rustige vastheid op tv

Het televisieprogramma "Villa tempo" wordt niet alleen bedacht door Hugo Matthysen, Bart Peeters en Marcel Vanthilt, ook Luc Janssen is midden jaren 80 achter de schermen betrokken bij de muzieksamenstelling van dat programma. Zo programmeert Janssen onder anderen Prince, Front 242 en Einstürzende Neubauten.

Videospeler inladen...

Toen Luc Janssen in 2006 definitief terugkwam naar de VRT, werkte hij niet alleen aan de restyling van Radio 1, maar kwam hij ook in beeld als presentator van "Lux", op Canvas. 

Bekijk hier een fragment uit "Lux" uit 2009, met Hans Teeuwen, die Luc Janssen laat zweten in de studio:

Videospeler inladen...

De radiomaker wordt televisiemaker, zij het niet helemaal van harte. Na enkele seizoenen houdt Janssen het voor bekeken en blijft hij op de plek waar hij zich professioneel het meest thuisvoelt: de radiostudio. Tot vanavond, dan trekt hij ook die studiodeur achter zich dicht. Om het met zijn woorden te zeggen: "Wees lief voor elkaar, en tot volgend jaar."

Bekijk het verslag van het afscheid van Luc Janssen uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen