"Birdman"-regisseur juryvoorzitter van Filmfestival van Cannes

Regisseur Alejandro González Iñárritu is dit jaar de juryvoorzitter van het Filmfestival van Cannes. Hij is de maker van onder meer "Birdman", "The revenant", "Babel" en "Amores perros". Het is de eerste keer dat een Mexicaanse kunstenaar juryvoorzitter is in Cannes, laat de organisatie van het festival weten. 

"Door de aanwezigheid van de maker van "Babel" zal de hele Mexicaanse cinema gevierd worden", laten Pierre Lescure en Thierry Frémaux in een persmededeling weten. Alejandro González Iñárritu zegt zelden toe om in een jury te zitten. 

De Mexicaanse regisseur (55) volgt Cate Blanchett op als juryvoorzitter. Blanchett en Iñárritu kennen elkaar, want de Australische actrice speelde een rol in "Babel". "Sinds het begin van mijn carrière is het festival erg belangrijk geweest voor mij", zegt Iñárritu. "Ik ben vereerd en verheugd dat ik er dit jaar mag terugkeren. En ik ben enorm trots dat ik dat mag doen als juryvoorzitter. Film loopt door de aderen van onze planeet en het festival van Cannes is er het hart van." 

Iñárritu heeft nog maar zes langspeelfilms achter zijn naam staan, maar zijn werk werd telkens lovend onthaald en meermaals bekroond. Hij won al vier Oscars, onder meer die voor beste regisseur en beste film voor "Birdman" in 2015. Voor "The revenant", het verhaal van een zwervende jager die vertolkt werd door Leonardo DiCaprio, won hij ook de Oscar voor beste regisseur (foto bovenaan) . 

De 72e editie van het Filmfestival van Cannes loopt van 14 tot 25 mei. Vorig jaar won de film "Shoplifters" van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda er de Gouden Palm. 

Bekijk hieronder een montage met enkele fragmenten van zijn films: 

Meest gelezen